Eljárás indulhat a volt argentin elnök ellen

Egy argentin szövetségi ügyész vizsgálatot kért Cristina Fernandez korábbi államfő és fia törvénytelen meggazdagodásának feltárására két pénzmosással és adóelkerüléssel megvádolt üzletember ügyével összefüggésben.

Fernandez nyolcévi elnöki mandátuma alatt (2007-2015) folyamatosan felmerült a korrupció vádja. Azóta, hogy tavaly decemberben távozott tisztségéből, rá is kiterjedtek a pénzmosás és csalás ügyében kezdeményezett vizsgálatok.

Carlos Rivolo szövetségi ügyész hétfőn hivatalosan fordult Claudio Bonadio bíróhoz a volt elnök elleni vizsgálat ügyében. Az ügyész felügyeli a Cristina Fernandez és fia, Maximo Kirchner tulajdonában lévő ingatlanügynökség ügyében kezdeményezett vizsgálatot, illetve a vállalat két üzletemberhez, Lazaro Baezhez és Cristobal Lopezhez fűződő kapcsolatait. Az argentin törvények szerint a vizsgálat kérése megelőz bármilyen vádemelést, amiről viszont egy bírónak kell döntést hoznia.

Cáfol az exelnök

A Los Sauces ingatlancéget 2006-ban alapította Cristina Fernandez néhai férje és hivatali elődje, Nestor Kirchner. Az ügyészek azt mondják, hogy a vállalat ingatlanokat bérelt Baeztől, akit pénzmosás vádjával a múlt hónapban őrizetbe vettek. A másik üzletembert, Lopezt feltételezett adóelkerülés miatt vizsgálják. Mindkét üzletembert vizsgálat alá vonták az elmúlt 12 évben, az államfői házaspár mandátuma alatt történt törvénytelen meggazdagodásuk miatt is.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy egy ellenzéki törvényhozó azt állította, a Los Sauces vállalat ingatlanbérlése ürügy a két üzletembernek juttatott közmunkákra és más munkákra. A múlt hónapban Bonadio bíró tanúvallomás-tételre idézte be Cristina Fernández de Kirchnert annak kapcsán, hogy a dél-amerikai ország nemzeti bankja feltehetően olyan devizaügyleteket bonyolított le a volt államfő beleegyezésével, amelyek mesterségesen gyengítették az argentin pesót, és ezzel 5,2 milliárd dolláros kárt okoztak Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságának.

Fernández cáfolta bűnösségét, egyben azt állította, hogy politikai leszámolás áldozata.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »