Elítéltek egy falusi SZDSZ-est – a nagyhalaknak azonban hajuk szála sem görbült a Nagy Elszámoltatás során

Az elsőfokú ítélet minősítését részben megváltoztatva, de a több milliós pénzbüntetést helybenhagyva jogerősen is elítélte a Zalaegerszegi Törvényszék Gelse egykori polgármesterét, akit az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve több tucat esetben elkövetett közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el – tájékoztatta a törvényszék szerdán az MTI-t.

Rácz József húsz éven át vezette SZDSZ-es polgármesterként a zalai települést, de a 2010-es önkormányzati választásokon alulmaradt akkori kihívójával szemben.

A mintegy 1200 lakosú település ellen – ahol 2010 előtt több milliárd forint értékű beruházás valósult meg állami és európai uniós pályázati forrás felhasználásával – 2011 elején több mint egymilliárdos tartozás miatt csődeljárás indult, és a pénzügyek miatt az önkormányzat feljelentést tett.

A törvényszék mostani közlése szerint a volt polgármestert az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, továbbá 35 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, illetve 70 esetben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében találták bűnösnek, amiért hárommillió forint pénzbüntetést szabtak ki, 20 havi részletfizetést engedélyezve.

Az elsőfokú ítéletben a 105 rendbeli közokirat-hamisítás mindegyikében még mint felbujtót mondták ki bűnösnek, a pénzbüntetés azonban változatlan maradt.

A zalai település egykori vezetőjét azzal vádolta az ügyészség, hogy az önkormányzat által közmunkán foglalkoztatottak részére a munkabért, illetve a túlóra után járó juttatást 239 esetben átmeneti segély címen fizette ki. A kifizetésre a polgármester adott utasítást, az átmeneti segély kifizetéséről szóló határozatok elkészítését pedig a szociális igazgatás területén dolgozó másodrendű vádlott végezte, akinek szintén pénzbüntetést tartalmazó ítélete még első fokon jogerőssé vált.

Az ügyészség azzal is vádolta a korábbi településvezetőt, hogy nem megfelelő módon használta fel a település termálfürdőjének fejlesztésére nyert EU-s pályázati pénzt. A 2010 szeptemberében megkapott 45,6 milliós pályázati előlegből ugyanis mintegy 4,3 milliót fizettek ki pályázati célra, 41,3 milliót pedig jogtalanul a település működési költségeinek fedezésére fordítottak.

Rácz József a per során azzal védekezett, hogy a település pénzzavarban volt, számlájára inkasszó került, a működési költségeket pedig így tudta fedezni.

Az elsőrendű vádlott és védője fellebbezése nyomán a Zalaegerszegi Törvényszék kedden részben változtatta meg az első fokon született ítéletet, a 105 rendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéből 70 esetében hagyta meg a felbujtói minősítést.

Az indokolásban elhangzott: 35 segélyről rendelkező határozatot maga a vádlott írt alá, tehát tevőlegesen részt vett a hamis határozatok készítésében.

A másodfokú bíróság egyebekben helybenhagyta az első fokon született döntést azzal a megállapítással, hogy a vádlottnak június 10-én kell megkezdenie a havi 150 ezer forintos pénzbüntetés kifizetését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »