Elítélték a külügyérek Aleppó bombázását

Elítélték a külügyérek Aleppó bombázását

Az uniós külügyminiszterek elítélték, hogy az orosz és a szíriai erők bombázzák Aleppót – a luxemburgi tanácskozáson elfogadott nyilatkozat szerint Moszkva szándékosan támadott civil célpontokat.

„Hogyha Szíriában nem oldódik meg a helyzet, akkor azon leginkább Európa fog rajtaveszteni, hiszen ha nincs Szíriában megoldás, akkor fokozó bevándorlási hullám lesz Európára. Úgy látjuk, hogy kizárólag akkor jöhet létre a megoldás, hogyha létrejön a megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország között” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Korábban felmerült az is, hogy emiatt uniós tiltólistára helyeznek magánszemélyeket és cégeket, ami azonban végül nem került napirendre.  A magyar külügyminiszter úgy látja: a szíriai helyzet még soha nem volt ilyen súlyos és reménytelen, a konfliktusnak pedig Európa lehet az egyik legnagyobb vesztese.

Tűzszünetet hirdettek

Közben az orosz védelmi minisztérium nyolcórás tűzszünetet jelentett be. Az orosz támogatású szír kormányerők azért függesztik fel Aleppó ostromát, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a várost. Egy hosszabb tűzszünet lehetőségét ugyanakkor kizárta Moszkva, mert attól tart, hogy a lázadó csoportok újraszerveznék magukat. Aleppó kormányellenes irányítás alatt lévő negyedeit a szeptemberi tűzszünet összeomlása óta bombázzák ismét.

Befagyasztva

A Russia Today nevű orosz nemzetközi hírcsatorna összes bankszámláját befagyasztották Nagy-Britanniában – a hírt az orosz állami televízió főszerkesztője közölte a Twitteren. Margarita Szimonyan azt írta, hogy „A döntés nem felülvizsgálat kérdése. Éljen a sajtószabadság!” A Royal Bank of Scotlandhez tartozó National Westminster Bank arról tájékoztatta az orosz hírcsatornát, hogy a jövőben nem tekinti ügyfelének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »