Elítélték a különösen kegyetlen svédországi menekültet

A férfi egy tömeges kivégzésben vett részt, amiért tíz évet, azaz a svéd életfogytiglant kapta. Egy másik ügyben egy ruandai születésű svéd állampolgárról mondták ki, hogy jár neki az életfogytiglan a népirtásban való részvétéért.

Hét szír katona 2012-es kivégzésében vett rész Haisam Omar Sakhanh, akit csütörtökön ítélt el egy stockholmi bíróság. A férfi áldozatával „különösen kegyetlen körülmények között” végzett – indokolta az ítéletet a bíró.

Sakhanh szerint – aki elismerte a kivégzést – nem kellett volna perbe fogni, mert a halálos ítéletet egy törvényes bíróság hozta, azonban ezt a svéd taláros testület nem fogadta el, ahogyan azt a védekezését sem, hogy csak parancsot teljesített.

Bejárta Európát

A férfi 2011-ben és 2012-ben Olaszországban volt aktív. Egy, a szíriai kormány elleni tiltakozáson illegálisan behatolt a római szíriai nagykövetségre is. Ezt követően visszatért Szíriába, majd Svédország felé vette az irányt, ahol menedékjogért folyamodott.

„A férfi nem informálta a hatóságokat a kivégzésről, így megkapta a menekültstátuszt, majd a letelepedési engedélyt is 2016 elején. Március óta azonban előzetes letartóztatásban van” – írja az Associated Press.

Tízéves életfogytiglan

Sakhanh „bűne olyan súlyos, hogy a büntetése életfogytiglani szabadságvesztés” – írta közleményében a bíróság. Azonban Svédországban ez tíz év szabadságvesztést jelent, melynek letöltése után kitoloncolják az országból.

Svéd ruandai népirtó

Szerdán a svéd legfelsőbb bíróság megerősítette egy Ruandában született svéd állampolgár életfogytiglani börtönbüntetését, akit korábban az 1994-es népirtásban betöltött szerepéért ítéltek el. A férfi, aki 2002-ben érkezett a skandináv országba menedékkérőként egy évtizeddel később már svéd állampolgárságot kapott.

„Az ítéletek fontos jelei annak, hogy Svédország nem lesz háborús bűnösök menedéke” – mondta el a külön ilyen ügyekre szakosodott rendőrségi egység vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg 45 hasonló ügyön dolgoznak


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »