Elítélték a Hitler születésnapját horogkeresztes molinóval ünneplő szolnoki fiatalokat

Elítélték a Hitler születésnapját horogkeresztes molinóval ünneplő szolnoki fiatalokat

Pénzbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélte a Szolnoki Járásbíróság azt a két szolnoki fiatalembert, akik Hitler születésnapját ünnepelték tavaly áprilisban.

A Szolnoki Járásbíróság ítéletet hozott, annak a két huszonéves fiatalnak a büntetőügyében, akik 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd 2021. április 20-án a szolnoki Pozsonyi úti aluljáróra Adolf Hitler születésnapját ünneplő molinót feszítettek, amelyekre a Führertől származó idézetet és jól felismerhetően horogkereszt részletet festettek.

Az ügyben tavaly emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést, majd tárgyalást tartott az ügyben. Utóbbin idén április 26-án ítéletet hozott.

Hírdetés

A politikai üldözötteket, akik mindketten beismerték a „bűncselekmény elkövetését”, társtettesként elkövetett „önkényuralmi jelkép” használatának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Tettéért a fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát – aki tettét azzal „súlyosbította”, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, SS-halálfejet és Sig-rúnákat ábrázoló SS-jelvényeket viselt felső ruházatán – 300 óra közmunkára ítélte.

Az ítéletet a korábban büntetlen előéletű vádlottak és a fiatalabb vádlott védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és mindkét vádlott esetében súlyosításért fellebbezett. Az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Az ügyészség arra figyelmeztet, hogy a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint az „önkényuralmi jelkép” használata elnevezésű bűncselekményt követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a „köznyugalom megzavarására alkalmas” – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, amit a törvény, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással rendel büntetni.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »