Elítélte a New York-i terrortámadást sok külföldi vezető

Elítélte a New York-i terrortámadást sok külföldi vezető

LONDON, NEW YORK, MOSZKVA. Több külföldi vezetõ elítélte szerdán az elõzõ napi New York-i gázolásos merényletet, amelyben nyolc ember meghalt és további 11 súlyosan megsebesült.

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta: "megrémítette ez a gyáva tett". Kifejezte abbéli meggyõzõdését, hogy a terrorizmus "együttes erõvel" legyõzhetõ.

Edouard Philippe francia miniszterelnök azt mondta: a New York-i eset arra figyelmezteti a nemzetközi közösséget, hogy a terrorveszély mindenütt jelen van, és hogy a hatóságoknak ugyanolyan alázatosaknak kell lenniük ebben a küzdelemben, mint amennyire eltökéltek, mert "aki ártani akar, az bámulatosan könnyen és egyszerûen tud ártani".

A német kormány közölte, hogy egy német állampolgárságú nõ is a sebesültek között van. Angela Merkel német kancellár szóvivõje részvétet nyilvánított, és elítélte a terrortámadást.

Benjámin Netanjahu, az Egyesült Államokkal szoros szövetségben lévõ Izrael miniszterelnöke közleményt adott ki Donald Trump amerikai elnöknek, Andrew Cuomo New York állami kormányzónak és Bill de Blasio New York városi polgármesternek címezve, és ebben biztosította õket arról, hogy a két ország együttes erõvel "le tudja gyõzni az iszlám terrorizmus jelentette veszedelmet".

A Kreml szóvivõje tragikusnak és embertelennek nevezte a New York-i terrortámadást, és együttérzésérõl biztosította az amerikai népet.  

Noha Irán és Donald Trump amerikai elnök között feszült a viszony, mert Trump legutóbb nem volt hajlandó igazolni a hathatalmi nukleáris megállapodás betartását Irán részérõl, Teherán részvétet nyilvánított a támadás áldozatainak, és az iráni külügyminisztérium azt írta közleményében: a terrorizmus gyökerestõl való kiirtása minden országtól komolyságot, õszinteséget és átláthatóságot követel meg.

Elítélte a támadást Törökország, valamint Szaúd-Arábia és több más Perzsa-öböl menti arab ország is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »