Elítéli az RMDSZ a székelyföldi hadgyakorlatot

Elítéli az RMDSZ a székelyföldi hadgyakorlatot

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az ezen a héten a Székelyföldön zajló nagyszabású hadművelet helyszínválasztása azt a ceaușescui doktrínát idézi, amely a magyarokat és a székelyeket nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek állította be.
Elítéli az RMDSZ, hogy nagyszabású hadgyakorlatot tartanak ezen a héten Hargita és Kovászna megyében. A Concordia 19 nevű akció során hétfőtől vasárnapig mintegy 500 hatósági közeg bevonásával szimulálnak különböző vészhelyzeteket a két megye több helyszínén, illetve a fővárosban is.

A hadgyakorlat legfőbb mozzanatát Csíkszeredában tartják, ahol szerdán a forgatókönyv szerint felrobban egy sörgyár.

Hírdetés

Korábban Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi akció szükségességét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Maszol.ro hírportál szerint elfogadhatatlannak tartja, hogy az összes védelmi erőt Hargita és Kovászna megyére összpontosították erre a hétre.

Az államfőjelölt Ion Cristoiu publicista élő internetes műsorában – amit a gandul.info portál közvetített hétfő este – úgy fogalmazott, szerencsétlen a helyszínválasztás, mert azt a ceaușescui doktrínát idézi, amely a magyarokat és a székelyeket nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek állította be. „A hadseregnek természetesen gyakorlatoznia kell az ország területén. De szerintem elfogadhatatlan Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra: Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen azt sem tartotta helyesnek, hogy a román állam hozzáállása a Székelyföldhöz a katonai hadgyakorlatban merül ki, miközben semmit sem tesznek az infrastruktúra fejlesztése érdekében.

Korábban Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester is kifejtette, hogy a hadgyakorlat helyszínének a kiválasztása egyértelműen arra utal, hogy a székelyföldi tömbmagyarságot nemzetbiztonsági kockázatnak tartják Romániában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »