Elismerték a szavazatokat Rašinak

Elismerték a szavazatokat Rašinak

KASSA. Richard Raši, a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia sikertelen kassai megyefőnök-jelöltje egyelőre még nem kapta meg a novemberi megyei választások kassai megyefőnöki fordulójával kapcsolatos alkotmánybírósági keresetének felfüggesztését érintő írásos indoklást. Raši azért fordult a taláros testülethez, hogy az felülvizsgálja nem történt-e törvénysértés és alkotmányellenes cselekedet a választások lebonyolításai okán. „Feltételezem, hogy az Alkotmánybíróság azt követően dönt majd felőle, hogy megkapta a rendőrségi vizsgálat eredményeit" – mondta Raši.

Richard Raši, a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) sikertelen kassai megyefőnök-jelöltje a Nagymihályi járásban található kráskarebrényi (Zemplínska Široká) körzeti választási bizottság egyik tagjának észrevétele nyomán fordult panasszal az Alkotmánybírósághoz. A választásokon Rašinak ott 88 érvényes szavazatot kellett volna kapnia, ugyanakkor a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) által közzétett hivatalos végeredményekben egyetlen érvényes szavazat sem szerepelt a neve mellett. Már a körzeti választóbizottság választási jegyzőkönyvében hibás adat szerepelt. Azt, hogy az említett településen valóban 88 voksot szerzett és így győznie kellett volna, a választóbizottság több tagjai is megerősítette – amiről pénteken tájékoztatott a Denník N napilap. Egy hiba okán egy másik sikertelen jelölt, Királyhelmec polgármestere, Karol Pataky (Most-Híd) kapta meg a Rašinak járó szavazatokat.

„Ezzel legkevesebb 88 esetben sérült megyénk választópolgárainak alkotmányosan garantált választójoga. Mindez tévedésből is történhetett, ám elméletileg a szándékosság sem kizárható. Konkrét gyanúm nincsen” – közölte Raši. Szerinte hasonló szabálytalanságokra más egyéb választókörzetekben is sor kerülhetett. Raši ezt azzal az érvvel igyekezett alátámasztani, hogy Kassa megye választókörzeteiben összesen 9549 érvénytelen szavazatot számláltak a statisztikusok, ami a megyében leadott összes szavazat 8,54 százaléka, míg az ország fennmaradó megyéiben az érvénytelen szavazatok aránya csupán a 3 százalékot éri el. Ugyanezen választások során a megyei képviselőtestületek tekintetében az érvénytelen szavazatok aránya mindössze 2,79 százalékos volt. „Miként lehetséges, hogy a megyefőnök-választás során, amely párhuzamosan zajlott, ennek háromszorosa volt az érvénytelen szavazatok aránya? Erre nincsen magyarázat” – állapította meg Kassa főpolgármestere. Ezzel összefüggésben Raši feljelentéssel élt a rendőrségen.

„A rendőrség cselekszik, törvényes úton jár el az ügyben. A rendőrség vizsgálótisztje választások és népszavazás előkészítésének és lebonyolításának megakadályozására tett kísérlet bűntettének gyanújával nyomoz az ügyben. Tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatra közelebbi tájékoztatással nem szolgálunk” – közölte pénteken Jana Mésarová, kassai kerületi rendőrszóvivő.

Az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában Raši a kassai megyefőnök-választás eredményeinek semmissé tételét kéri. „A választási eredmények körül felmerülő kételyek esetén ez a legátláthatóbb megoldás. Természetesen elképzelhető, hogy hasonló hibákra máshol is sor került, miközben a választási eredmények elemzésekor szokatlan anomáliákat fedeztünk fel Kassa megyében. Nagyon szoros, 875 szavazatos szavazatkülönbség esetén 10 471 érvénytelen szavazat mellett az ilyen hibák vagy szabálytalanságok megváltoztathatják a választások eredményét” – hangsúlyozta.

Az Alkotmánybíróság 2018. január 31-én további eljárás céljából fogadta el Richard Raši panaszát, s egyúttal az eljárást felfüggesztette, azaz eddig nem határozott. A 2017. november 4-i megyei önkormányzati választásokon Kassa megyében, szoros küzdelemben Rastislav Trnka (KDH, SaS, OźaNO, NOVA, ŠANCA) győzött, összesen 875 szavazattal megelőzve Richard Rašit.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »