Elismerte parlamenti választási vereségét a dán miniszterelnök

Elismerte parlamenti választási vereségét a dán miniszterelnök

Elismerte parlamenti választási vereségét szerdán késő este Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, miután az exit poll-eredmények azt mutatták, hogy az ellenzéki baloldali blokk egyértelműen több szavazatot kapott, mint az eddig kisebbségben kormányzó jobbközép koalíció és az azt kívülről támogató Dán Néppárt.

Lokke Rasmussen bejelentette egyúttal, hogy csütörtökön lemond miniszterelnöki tisztségéről, de az új kormány megalakulásáig ügyvezető marad minisztereivel.

Ugyan a kormányfő vezette Liberális Párt (Venstre) több szavazatot kapott most (23,4 százalék), mint a 2015-ös választásokon, külső nagy támogatója, a jobboldali populista Dán Néppárt sokkal rosszabbul szerepelt (a négy évvel ezelőtti 21,1 százalék után most csak 9,8 százalékot szerzett meg), így együtt a Venstrének, a Konzervatív Pártnak, a Liberális Szövetségnek és a néppártnak nem lesz többsége a 179 fős parlamentben, csak 75 helyet tudtak megszerezni.

Hírdetés

Az élen végző Szociáldemokrata Párt a voksok 26,1 százalékát kapta meg. Lokke Rasmussen azt javasolta a győztesnek, hogy az ő pártjával kössön koalíciót.

Bejutott még a parlamentbe az Alternatíva nevű zöld párt, öt helyet kap, és az Új Jobboldal nevű radikális jobboldali párt, amelynek négy képviselői helye lesz. Az egykamarás törvényhozásban két honatya Grönlandot, kettő pedig a Feröer-szigeteket képviseli.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »