Elismerte a magyar külügy, hogy vízumot adtak Lukasenka bizalmasának

Elismerte a magyar külügy, hogy vízumot adtak Lukasenka bizalmasának

A magyar külügy elismerte, hogy schengeni vízumot kapott tőlük Lukasenka egyik bizalmi embere, Vladimir Bazanov, akit nemrégiben Csehországban elfogtak és kiutasítottak. 

A Szabad Európa hozta le elsőként azt a hírt, hogy Alekszandr Lukasenka bizalmi embere, Bazanov nemrégiben magyar vízummal bukott le Prágában.

Bazanov a belarusz diktátor szövetségese, illetve a Belarusz Labdarúgó-szövetség (BLSZ) elnöke 2019 óta. A férfit huszonöt társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről

a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt.

Hírdetés

A Külügyminisztérium megerősítette a korábbi értesüléseket, valóban magyar Schengen-vízumot kapott Vladimir Bazanov. Egészen pontosan május 21-én kilencvennapos vízumot.

A külügy tájékoztatása szerint Svájc nevében eljárva adták ki a vízumot, Bazanov pedig UEFA-meghívót is felmutatott. Pontosabban az okmányt „vízumképviselet keretében eljárva, Svájc nevében adta ki a területileg illetékes magyar konzulátus 2021. május 21-én”. 

A Szabad Európa jelezte, hogy ez egyébként itt is azt jelenti, hogy Magyarország bírálta el a kérelmet.

Nem derült ki a külügy válaszából, hogy Bazanovék jártak-e Magyarországon, és hogy adott-e a kormány más belarusz állampolgároknak is schengeni vízumot, azt viszont közölték, hogy olyan személy biztos nem kapott ilyet, aki minden schengeni országból ki van tiltva.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »