Elismerte a kormány: azért törlik el a vasárnapi zárva tartást, hogy ne legyen népszavazás

Már be is adta a kormány a törvényjavaslatot a vasárnapi zárvatartás eltörléséről. Az indítvány – amelyet Rogán Antal és Varga Mihály nyújtott be – úgy rendelkezne: “az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg”, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény pedig hatályát vesztené. Minden szabályozásban visszatérnek a 2015. március 15-e előtti állapotokhoz.

“A vasárnapi munkavégzés tilalma azonban az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán” – írta a két miniszter a törvényjavaslat indoklásában.

“Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés. Sokak számára az a cél, hogy a kényszerbetelepítés elleni egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. Ezt megengedni felelőtlenség lenne” – írták.

A javaslat azt mutatja, hogy győzött a népakarat – mondta a parlamentben Tóbiás József MSZP-elnök. Szerinte azonban a kormány még mindig tartozik az elszámolással, hogy miért nem akarták engedni a népszavazást. Rogán Antal azt válaszolta neki: “egy kormányzásnál mindig nagyon fontos, hogy egy kormánypárt tisztában legyen azzal, hogy arra kapta a mandátumát, hogy az emberekkel együtt kormányozzon”. “A kormány képes volt arra, hogy mérlegelje: az egyéni képviselői indítványra elfogadott törvény megtette-e a hatását” – tette hozzá. Szerinte nem sikerült a családon belül meggyőzni a nőket, “márpedig a nők véleménye mindig is nagyon fontos volt számunkra”.

“Az eredeti ötlet a mienk volt, de a megvalósítás módja nem a mienk” – mondta Harrach Péter . Mint mondta, a KDNP elfogadja a kormány érdekeit, de “a munkavállalók érdeke a szabad vasárnap, és bármikor lehetőség lesz erre, mi mellette leszünk”.

Szerző: Sztojcsev Iván


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »