Elismerést kapott a mozdonyvezető és a forgalmi vonalirányító, akik miatt nem ment egymásba két InterCity

Elismerést kapott a mozdonyvezető és a forgalmi vonalirányító, akik miatt nem ment egymásba két InterCity

Néhány nappal ezelőtt, augusztus 9-én súlyos vasúti veszélyeztetés történt, egy rosszul beállított váltó miatt ugyanis szembe ment egymással két szerelvény, a Rózsa InterCity és Borsod InterCity. Az esetről mi is beszámoltunk, az elsődleges információk alapján a két vonat csupán 200 méterre állt meg egymástól.

Más kérdés persze, hogy a közvetlen veszélyt még idejében sikerült elhárítani, a mozdonyvezetők csupán 15, valamint 30 km/h-s sebességgel haladtak egymás felé.

A MÁV hétfői közleménye szerint vezérigazgatói elismerésben részesíti a vasúttársaság Berta Balázs Attila mozdonyvezetőt és Kovács Imre forgalmi vonalirányítót, akik a Hort-Csány állomásnál gyors helyzetfelismerésükkel megelőzték a balesetet.

A társaság közölte, hogy a Hort-Csány állomásról lassan, 15 km/h-s sebességgel haladt ki a Nyíregyházára tartó Rózsa InterCity, amikor a mozdonyvezető észlelte, hogy a váltó – eddig tisztázatlan okból – helytelen irányba állt, de erről nem kapott előzetes írásbeli értesítést.

Hírdetés

Ez volt az a pont, amikor nagy szükség volt az éleslátásra, így a mozdonyvezető a vonalirányítóval egyeztetve megállította a vonatot.

Az ellenkező irányból érkező Borsod InterCity vonat mozdonyvezetőjét még mintegy két kilométerre az állomástól értesítette az irányító arról, hogy lassítson le 30 km/h-ra, és az utasok átszállása érdekében haladjon el Hort-Csány állomás közelébe.

Így lényegében nem állt fenn veszély, hiszen a két vonatot kontrollált körülmények között, 200 méterre állították meg egymástól.

Az InterCity-ken 275 ember utazott, akiket a Katasztrófavédelem segítségével pótlóbuszokra szállítottak át. A balesetben személyi sérülés és anyagi kár sem keletkezett. A MÁV biztonsági szervezete, az ITM Közlekedésbiztonsági Szervezete, valamint a rendőrség is vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »