Elios-ügy: elemezhetik a magyarországi nyomozás eredményét

Elios-ügy: elemezhetik a magyarországi nyomozás eredményét

Meglepő, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében Magyarországon, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése “meggyőző bizonyítékokat” tartalmazott a szabálytalanságokra – közölte az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke szerdán.

Ingeborg Grässle hangsúlyozta, hogy a CONT-nak és az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának elemeznie kell a magyarországi nyomozás eredményét.
“Az eredmény erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket,
valamint alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez” – írta a Twitteren a német néppárti képviselő.

Ismert, az Országos Rendőr-főkapitányság arról számolt be kedd este, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették az OLAF év eleji ajánlásai alapján elrendelt nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban.

Az MSZP értékelése szerint a hatóságok az Elios-ügyben folytatott nyomozás megszüntetésével nyíltan az ország tudtára adták: vannak érinthetetlen emberek. Az ellenzéki párt szerint az is
világossá vált, miért nem akarja a Fidesz, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós ügyészséghez.

Hírdetés

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási beruházásai ügyében. Közölte,
az OLAF szerint 35 közbeszerzésnél merült fel a csalás, míg 17 esetben a szervezetten elkövetett csalás gyanúja.
Harangozó szerint fennáll a veszélye, hogy a projekteknél tapasztalt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság 13 milliárd forintot visszakér Magyarországtól. Az EB vizsgálata független a magyar hatóságokétól – közölte.
A politikus szerint mindenki, aki ebben a nyomozásban és annak megszüntetésében részt vett, szégyent hozott az egyenruhájára, a teljes rendőri állományra és az ügyészi szervezetre.
Arra kért mindenkit, írja alá az ellenzéki pártok és civil szervezetek által is támogatott, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásáról szóló kezdeményezést.

A jobbikos Szilágyi György szerint is az Európai Ügyészséghez csatlakozás szükségességét bizonyítja, hogy annak ellenére szüntették meg az Elios ügyében folytatott nyomozást, hogy az unió csalás elleni hivatala (OLAF) szerint felmerült költségvetési csalás gyanúja. A párt szóvivője szerint az uniós pénzek felhasználásának vizsgálatára hivatott szervezetből kimaradással
a Fidesz nem Magyarország függetlenségét védi, hanem “az általa elkövetett korrupciós cselekmények” kivizsgálását próbálja elkerülni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »