Elios-ügy: Csak a lényeget hallgatja el a baloldali média

Elios-ügy: Csak a lényeget hallgatja el a baloldali média

A baloldali média az Eliosról szóló OLAF-jelentést a miniszterelnök elleni támadásra használja fel, a lényegről azonban nem beszélnek.

Rengeteg tévedést tartalmaz az Európai Unió csalás elleni hivatalának az Elios Zrt.-ről készített jelentése, amelyet a miniszterelnök elleni támadásra próbál felhasználni az ellenzéki sajtó – írja az Origo.hu. A dokumentumban elhallgatták például azt a tényt, hogy a vizsgált közvilágítási pályázatok idején Simicska Lajos érdekeltségének volt döntő befolyása a cégben.

A magyar választási kampányra időzített brüsszeli jelentés nemcsak rengeteg tévedést tartalmaz, de Simicskáék szerepét „véletlenül” kihagyták; ráadásul a kifogásolt technikai problémák sem igazak – olvasható az Origo.hu-n. A lap szerint a baloldali média az Eliosról szóló OLAF-jelentést a miniszterelnök elleni támadásra használja fel, ám a lényegről már nem írtak, azaz arról, hogy az Elios – amikor az állítólagos visszaélések történtek – Simicska Lajos kezében volt.

A milliárdos zászlóshajója, a Közgép Zrt. egy vállalkozáson keresztül többségi tulajdonnal rendelkezett az Elios Innovatív Zrt.-ben a vizsgált időszakban. A cégbírósági adatok alapján 2012. február 3-án az Eliosban tulajdonosként bukkant fel az E-OS Zrt., és 2013. június 3-ig birtokolta a részvények többségét. Az E-OS tulajdonosa pedig 2010 óta nem más, mint a Közgép. A Simicskához tartozó E-OS-nak tehát döntő befolyása volt az Elios vezetésében is – ahogyan még ma is van. Áfra Barnabás személyében ráadásul speciális jogosítvánnyal rendelkező igazgatósági tagot delegált az Elios igazgatóságába, aki közvetlenül is köteles volt jelenteni a Közgépnek.

A jelentésben rengeteg tendenciózus pontatlanság és elhallgatás van, például a valódi vezetőket, Erdei Bálint IT elnököt és Áfra Barnabást, a Közgép képviselőjét meg sem említi. Tiborcz István soha nem volt az Elios többségi tulajdonosa, sőt első számú vezetője sem, az Eliost egy igazgatóság vezette, melynek elnöke Erdei Bálint. Egészen addig, amíg Tiborcz nem lett a miniszterelnök veje, a közvilágítási program senkit sem érdekelt – írja a pestisracok.hu.

Az ügy az MSZP-kormányok idején indult: 2009-ben Bajnai Gordon alatt azért indították a közvilágítási programot, mert a városok többségében elavult volt a közvilágítás. Összesen 117 városban bonyolítottak le ilyen tendert, és valamennyi sikeres volt. Több cég is versenyzett, az Elios csak a települések egyharmadában nyert. A tendereket korábban már vizsgálta az ügyészség, és mindent rendben talált.

Az OLAF a jelentés kiadását éppen a magyarországi országgyűlési választásokra időzítette, az érintetteket viszont nem volt hajlandó eddig meghallgatni.

Így az OLAF nem hallgatta meg Tiborcz Istvánt sem a nagy sietség közepette, pedig jogi képviselőjén keresztül kérte a meghallgatását. A jelentés számos elemében csúsztat is. Például vádolják Tiborcz Pétert azzal, hogy a pályázatok kiírása során az NFM-ben dolgozott, ám kiderült, hogy nem igaz, a vizsgálat képviselője maga ismeri el, hogy megalapozatlan sajtóhírek alapján dolgozott. Mégsem vették le a nevét a jelentésről. A jelentés csak Tiborcz Istvánnal foglalkozik, aki mindössze egy évre vásárolt 50 százalékos tulajdonrészt, amit aztán tovább is adott, és soha nem írt alá egyetlen szerződést sem az önkormányzatokkal.

Forrás: Origo / Pestisrácok

The post Elios-ügy: Csak a lényeget hallgatja el a baloldali média appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »