Elios-ügy: az OLAF úgy véli, hogy előre egyeztettek a szekszárdi fideszesekkel

Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott a közvilágítás korszerűsítésére az Elios Zrt – írja a 24.hu.

A portál az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésére hivatkozva közölte: a két szekszárdi pályázat azért érdemel különös figyelmet az Elios által elnyert 35 önkormányzati projekt között, mert itt az OLAF szerint is bizonyítható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel, majd pedig olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni.

http://mno.hu/

A cikk szerint a Tiborcz-céget vizsgáló jelentés tényként kezeli, hogy Szekszárd akkori fideszes polgármestere, Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról. Ez fontos körülmény, mert a projektek kiírása csak fél évvel később jelent meg, tehát hivatalosan az Elios egyáltalán nem tudhatott volna a pályázati lehetőségről. Emellett a 2455 lámpára olyan részletes technikai paramétereket is előírtak, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel. 

„Sötétségbe borultak” az érintett városok

Hírdetés

Harangozó Tamás a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, az elcsalt pályázatok miatt rossz a közvilágítás az érintett településeken. A szocialista képviselő szintén az OLAF-jelentésből hámozta ki, hogy az égőtestek üzemben tartásával úgy csaltak, hogy visszavették azok kapacitását. A pályázat elbírálása során egyébként a külső szakértők erre a problémára már felhívták a figyelmet.

http://mno.hu/

– Úgy lett ez az egész elcsalva, hogy hamis adatokat adott meg a kormány lehetőségként, hogy egyáltalán fenntarthatónak tűnjön a projekt. Majd azt hazudták, hogy ezek a lámpák ezt tudják. S itt kapcsoljuk össze azzal, hogy valószínűleg azért van az a botrány évek óta, hogy ezek a bizonyos városok úgymond sötétségbe borultak, mert ezt az üzemidőt bírja az égő. Ezért lejjebb vették a teljesítményét, aminek köszönhetően a kedves választópolgár elesik, nem találja meg az autóját a lámpa alatt, rosszabb esetben elütik a gyalogosátkelőn – mondta az MSZP-s politikus.

Noha a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a mostani OLAF-jelentést, a 24.hu szerda reggel is közölt részleteket a dokumentumból, amely állítólag a birtokába jutott. Nem sokkal később az MSZP nyilvánosságra is hozta a vizsgálat egyik iratát, a szolnoki polgármesternek, a fideszes Szalay Ferencnek észrevételezésre megküldött megállapításokat. A 24.hu által idézett jelentés szerint a 35 vizsgált projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Az Elios közleményben válaszolt az OLAF-jelentés megállapításaira. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek eleget téve jártak el, a vizsgálat során pedig együttműködtek a hatóságokkal. Úgy vélik, az Elios iránti felfokozott érdeklődés politikai indíttatású.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »