Elindultak a segítségül küldött szlovák rendőrök

Elindult Pozsonyból Magyarországra hétfőn délelőtt az a 25 rendőr, akiket Szlovákia magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küld a magyar szerb határhoz.

A szlovák rendőri egység kiküldetéséről Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően a múlt héten született döntés. A hét gépkocsival és a feladataik ellátásához szükséges teljes felszereléssel útnak induló szlovák rendőrök missziója egy hónapra szól, ám a csoportot igény esetén újabb egység váltja.

A rendőröket Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, búcsúztatta, aki a kiküldetés kapcsán a két ország illetve a visegrádi négyes közti együttműködést példamutatónak értékelte.

“A visegrádi négyeken belüli jelenlegi együttműködés az egész Európai Unió számára példaértékű” – hangsúlyozta Robert Kalinák, hozzátéve: bízik benne, hogy a szlovák rendőri egység is hozzájárul majd a migrációs válság hatékonyabb kezeléséhez.

A szlovák belügyminiszter elmondta: a múltbéli tapasztalatok megmutatták, hogy a migrációs nyomás rendszerint a nyár végén megerősödik, s a mostani kiküldetés is egyfajta válasz erre a jelenségre. Felidézte: a tavalyi évben Szlovákia 8 kiküldetés keretében mintegy háromszáz rendőrrel segítette a határok védelmét Magyarországon, Szlovéniában és Macedóniában, illetve az európai határvédelmi egység, a Frontex keretében Olaszországban és Görögországban is teljesítettek szolgálatot szlovákiai rendőrök.

“Az EU soros elnökeként példát kell mutatnunk, és arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy milyen módon látjuk a migrációs válság megoldását” – emelte ki Robert Kalinák. Hozzátette: a macedón határ lezárását követően megmutatkozott, hogy jelentősen javult a helyzet, fontos volt a Törökországgal kötött megállapodás is, amelyet “életben kell tartani” , ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon a tavalyi szintre.

A Magyarországra küldött szlovákiai rendőregység összetételéről Tibor Gaspar azt mondta: csak már határvédelmi tapasztalatokkal és nyelvtudással bíró önkéntesek vesznek részt a misszióban, köztük többen magyarul is beszélnek, és néhányan már a tavalyi kiküldetések keretében is jártak Magyarországon. Megjegyezte: a kiküldetésben való részvétel iránti érdeklődés rendszerint magasabb, mint ahány rendőrt végül az egyes missziókba besorolnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »