Elindult az Árpád-ház program operatív része

Több mint ötmilliárd forintos keretösszeggel elindult az Árpád-ház program operatív része – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára szerdán, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Hoppál Péter elmondta, hogy a munkák ütemezéséről kormányhatározat született. A 2013 óta zajló előkészítést követő megvalósítási szakasz első üteme 2018-ig tart majd, és három nagy pilléren nyugszik. Létrehoznak egy nagy nemzetközi kiállítást, amely az Árpád-ház Európában is párját ritkító teljesítményét igyekszik megmutatni szerte a világban.

Nemzetközi kutatóintézetet alapítanak, amely az Árpád-ház gazdag örökségét többnyelvű publikációkkal a közvélemény elé tárná.

A harmadik pillér pedig Székesfehérvárt érinti: komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épülne ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István székesegyház érintésével – ismertette az államtitkár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »