Elindulhat az eljárás a volt miniszterek ellen a Microsoft 2 ügyben

Elküldte az igazságügyi miniszternek a bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozó kérését Klaus Johannis államfő Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău és Alexandru Athanasiu volt miniszterek ellen a Microsoft 2 ügyben.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis bűnügyi vizsgálat elindítását kérte Dan Nica volt távközlési miniszter (2000-2004), Silvia Adriana Ţicău volt államtitkár (2003-2004) és távközlési miniszter (2004 július-december), valamint Alexandru Athanasiu volt tanügyminiszter (2003-2005) ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. A kérésről értesítést kapott a Főügyészség is – teszi hozzá a közlemény.

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze november 23-án kérte Klaus Johannis államfőtől a bűnügyi vizsgálat elindításához való hozzájárulást a Microsoft 2 nevet viselő ügyben Dan Nica, Adriana Ţicău és Alexandru Athanasiu volt miniszterek ellen.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint Dan Nica miniszteri minőségében, a közbeszerzéseket szabályozó jogszabályok megszegésével kormányhatározat-tervezeteket dolgozott ki és fogadtatott el a kormány és a Fujitsu Siemens Computers GmbH közötti, Microsoft-termékek bérlésére vonatkozó szerződés megkötésére. Ezek során a Fujitsu Siemens Computers-t a Microsoft-termékek kizárólagos forgalmazójaként tüntette fel, így elkerülve egy közbeszerzési pályázat kiírását. A kormány a szerződés értelmében összesen 47.594.843,88 amerikai dollárt fizetett ki a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak.

A vádhatóság hozzáteszi: Adriana Ţicău államtitkári, majd miniszteri minőségében hozzájárult a szerződés meghosszabbításához, a Fujitsu Siemens GmbH Austria kizárólagos forgalmazói minőségére hivatkozva. A kormány ezen második szerződés értelmében 66.965.343,88 amerikai dollárt fizetett Fujitsu Siemens Computers GmbH-nak.

Alexandru Athanasiu miniszteri minőségében szintén hozzájárult a Microsoft-termékek beszerzésére vonatkozó szerződés megkötéséhez, ezúttal 19.370.500 USD-t fizetett ki a kormány a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak – állítja a DNA. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »