Elhúznák a nótájukat: a lakodalmakat ellenőrzi az adóhatóság

Elhúznák a nótájukat: a lakodalmakat ellenőrzi az adóhatóság

Úgy próbál a zenekarok, fotósok, videósok és más, egy esküvő vagy lakodalom lebonyolítása során szolgáltatásokat nyújtó cégek esetleges adócsalásaira fényt deríteni az Országos Adóhatóság (ANAF), hogy felszólítja a fiatal házasokat: űrlapon számoljanak be valamennyi, életük nagy eseményéhez köthető gazdasági kapcsolatról – értesült a Profit.ro gazdasági és pénzügyi hírportál.
Az adóhatóság a cég vagy az egyéni vállalkozóként működő magánszemély nevére, telefonszámára, címére, az esetleges közvetítőre egyaránt kíváncsi, amennyiben pedig valaki megtagadja az adatszolgáltatást, úgy 2000–5000 lej közötti pénzbírságra számíthat.

Hírdetés

Nem ilyen egyszerű azonban lecsapni az esetleges adócsalókra Debreczeni László adószakértő szerint.

Mint a kiszivárgott információkra reagálva rámutatott, kizárólag a friss házasok nyilatkozata alapján az adóhivatal nem róhat ki többletadót a szolgáltatókra. Elmondása szerint az adóhatóság valóban beidézheti a házasokat, és kérhet információt tőlük arra vonatkozóan, hogy mennyit fizettek a különböző szolgáltatóknak a lakodalom során, ennek megtagadása pedig vonhat maga után bírságot. Ugyanakkor a nyilatkozataik alapján a hatóság még nem állapíthat meg adóalapot.

– hangsúlyozta Debreczeni László. Hozzátette, ha a friss házasok mind a ketten egybehangzóan állítják, hogy kifizettek egy összeget például egy zenekarnak, fotó is van arról, hogy a zenekar fellépett az esküvőjükön, a zenekar azonban kisebb összeget vallott be, még mindig nem elég arra, hogy adókülönbözetet rójanak ki. „Még egy, más forrásból származó bizonyítékkal kell előrukkolnia az adóhivatalnak, a pár két tagja nem jelent két független forrást” – húzta alá az adószakértő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »