Elhunyt Szigeti Jenő

Életének 84. évében elhunyt Dr. Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, habilitált egyetemi tanár, a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma Egyháztörténeti szekciójának és az Egyházi Néprajzi szekciójának alapító tagja.

szigeti_jeno.jpg

1965-1984 között a Hetednapi Adventista Egyház lelkészeként szolgált Budapesten és Békéscsabán, majd 1994-ig az egyház magyarországi elnöke volt. Alapítója, majd főigazgatója volt a Szabadegyházak Lelkészképző Intézetének és az Adventista Teológiai Főiskolának.

Egyetemi tanárként és emeritus professzorként is oktatott: a Miskolci Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Békéscsabai Főiskolán, az Evangélikus Teológiai Egyetemen, a Baptista Teológiai Főiskolán és a Pünkösdi Teológiai Főiskolán is. A Magyar Tudományos Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja volt. Fő kutatási területe a vallási néprajz, a 19–20. századi egyháztörténet és a 18–20. századi egyházi irodalom volt.

A Debreceni Református Teológiai Akadémián 1978-ban szerzett teológiai doktorátust. Alapító tagja volt a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma Egyháztörténeti szekciójának és Egyházi Néprajzi szekciójának is. Kutatásai során református témákkal is foglalkozott, rendszeres szerzője volt a Theologiai Szemle folyóiratnak.

Különleges életútja és szolgálata összekapcsolta és közelebb hozta egymáshoz a különböző keresztény és más vallású felekezeteket, egyházi vezetőket és lelkészeket, akiknek tanára és példaképe volt. Több kitüntetés mellett 2007-ben Scheiber-díjat kapott a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért. 2017-ben életműdíjat kapott a Hetednapi Adventista Egyház érdekében kifejtett lelkészi, oktatói és egyházvezetői tevékenységéért ötvenéves szakmai munkásságának elismeréseként. 2020-ban Raul Wallenberg-díjat kapott példamutató életútjáért, valamint a hátrányos helyzetben élők és a diszkriminációt elszenvedők érdekében végzett áldozatos munkájáért.