Elhunyt Shashi Kapoor indiai filmsztár

Elhunyt Shashi Kapoor indiai filmsztár

Hetvenkilenc éves korában elhunyt a bollywoodi filmsztár, Shashi Kapoor – közölte mások mellett a The Guardian. Mint unokaöccse, Randhir a Press Trust of Indiának elmondta, a veterán színész évek óta küzdött veseproblémákkal, és hétfőn Mumbaiban halt meg. 

Hírdetés

Az ünnepelt indiai filmesdinasztia leszármazottja 1938. március 18-án született Kalkuttában még Balbir Prithviraj Kapoor néven. Apja, Prithviraj és bátyja, Raj egyaránt ezt a pályát választották, és így tett Shashi is, akinek karrierje a 40-es, 50-es években gyerekszínészként indult. Olyan filmekben láthattuk ekkor, mint az Aag (1948) vagy A csavargó (1951): ezekben egyaránt bátyja, Raj fiatalabb kiadását játszotta. De az első főszerep sem sokáig váratott magára. Yash Chopra 1961-ben kijött filmje, a Dharmputra volt az első indiai film, amely az ország felosztását, illetve a hindu fundamentalizmust mutatta meg. 

A hetvenes években aztán olyan alkotásokban láthattuk Kapoort, mint a Sziddhártha (1972), a Kabhie Kabhie (1976) vagy épp a Trishna (1979). Közben 1958-ban elvette feleségül Jennifer Kendal angol színésznőt, és tagja lett az országban brit filmeket gyártó Merchant Ivory-stábnak. Így Kendal oldalán játszott az 1970-es Bombay Talkie-ban, de szerepelt a cég nagy sikerű, 1983-as filmjében, a Hőség és homokban is. Sógornőjével, Felicity Kendallal pedig James Ivory 1965-ös rendezésében, a Shakespeare Wallahban láthattuk őt együtt. 

Miután felesége 1984-ben rákban elhunyt, Shasham Kapoor visszavett addigi hihetetlen tempójából, és egyre kevesebb filmben láthattuk. Szerepelt az 1987-es Sammyt és Rosie-t ágyba viszik, az 1988-as Gazemberek vagy az 1994-es In Custody című filmekben: utóbbi volt Ismail Merchant rendezői debütálása. A több mint százötven címet kitevő filmográfiája a kilencvenes évek végén teljessé vált, az előző két évtizedben már nem vállalt szerepeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »