Elhunyt Rupert Berger, akit a két Ratzinger testvérrel együtt szenteltek pappá

Elhunyt Rupert Berger, akit a két Ratzinger testvérrel együtt szenteltek pappá

Szomorú hír volt, hogy az emeritus pápa, Joseph Ratzinger testvérbátyja, Georg az örökkévalóságba költözött, miután öccse, XVI. Benedek pápa meglátogathatta őt Bajorországban. Immár a temetése is megvolt Regensburgban. Kevéssé ismert, hogy nemrégiben a velük együtt pappá szentelt és küldetésükben, a tanításban, a tudományban osztozó paptársuk, Rupert Berger atya is elhunyt. Pákozdi István írása.

Június 7-én, Szentháromság-vasárnap reggelén szólította magához az Úr. Ahogyan egy primíciás fényképükön látható, hárman együtt álltak az traunsteini plébániatemplom főoltára előtt, és fehér stólával a nyakukban együtt adtak újmisés áldást: Georg, Joseph és Rupert fiatal atyák (1951. Péter-Pál ünnepe után, amikor is a felszentelésük történt).

Rupert Berger 1926-ban született, és amellett, hogy mindvégig lelkipásztori munkát folytatott, a német nyelvű, zsinatot követő liturgikus megújulás egyik apostola volt Bajorországban. Doktori disszertációját Josef Paschernél írta ezzel a címmel: Offerre pro (felajánlani valakiért, valamiért). Több liturgikus kiadványa mellett főműve lett a Pastoralliturgisches Handlexikon, ami 11 kiadást ért meg, a legutolsó 2013-ban jelent meg. Összesen ötszáz prédikációja, liturgiamagyarázata, segédkönyve látott napvilágot.

Amikor a magyar fordítását, kiadását készítettük elő, aminek felelős szerkesztője lehettem, többször is találkoztunk Traunsteinben, ahol egy kanonoki házban lakott, mint egy kis várkastély bástyájában – sok-sok könyv között. Nagyon örült a magyar kiadásnak, minden találkozásunkkor vendégül látott, és érdeklődött a magyar élet részletei, egyházunk iránt. A magyar változat címe: Lelkipásztori liturgikus lexikon, a Vigilia Kiadónál jelent meg 2008-ban, borítóján az olaszországi Rossano Bíbor-kódexének egy jellegzetes utolsó vacsora ikonjával.

Hírdetés

A Praeconia 2008/2. számában megjelent egy riport Berger atyáról. A német Gotteslob énekeskönyv, a Gyermekkeresztség és a német Misekönyv készítésében közreműködő professzor munkájáért, életművének értékeléseként a Trieri Német Liturgikus Intézet tiszteletgyűrűjét kapta 2005. december 17-én. Laudációját Reiner Kaczynski müncheni liturgiaprofesszor tartotta, aki kiemelte, hogy Berger lexikona több nyelvre fordítva terjed, és a közeljövőben magyarul is megjelenik. Azóta ő is már az örökkévalóságba költözött…

Halála közeledtével azt kérte, semmi rendkívüli ne legyen a temetésén, de előtte mondják el a halotti vesperást (Totenvesper); meg volt győződve arról, hogy ő ezt már odaát, a mennyei karokból fogja kísérni és tovább énekelni…

Forrás: Pákozdi István 

Fotó: Katolisch.de, Pinterest

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »