Elhunyt Potyka bácsi

Porubszky és társai Kispesten kerültek fegyveres harcokba az oroszokkal, majd az úgynevezett K. csoportot vezették. Potyka bácsi ezután Kanadában telepedett le, majd a rendszerváltás után hazatért, később belépve a Magyar Gárdába is.

Nyolcvanöt éves korában életét vesztette az 1956-os szabadságharcos, Porubszky István, azaz Potyka bácsi – közölte az Index. A férfi a forradalomba 25 évesen keveredett bele: előbb megtagadta a munkát a szövőgyárban, ahol dolgozott, majd csatlakozott a felkelőkhöz. A kispesti forradalmi bizottság tagja lett, a gyorsreagálású K. csoportot vezették. A november 4-ei orosz támadásban megsérült, de harcolt tovább, míg november 28-án Ausztriába nem szökött. Végül Kanadában telepedett le, ott pedig festeni kezdett.

A rendszerváltás után hazatért, később pedig belépett a Magyar Gárdába is. A szabadságharc negyvenedik évfordulóján, 1996-ban a Magyar Köztársasági érdemrend kiskeresztjét ítélték neki Horn Gyuláék, ami ellen még Kövér László szólalt fel. A mostani házelnök állította, bár tényleg megkérdőjelezhetetlen ’56-os szerepe, de részt vett a bőrfejűek közt Göncz Árpád köztársasági elnök 1992-es kifütyülésén. Horn megvédte a kitüntetést, mint mondta, az múltbéli érdemeinek és nem aktuális tevékenységének szólt. Az Index felidézte Kövér viszonválaszát is: „a jövőben is készséggel állunk rendelkezésükre, bármikor hajlandók vagyunk bármilyen felszólításra elhatárolódni a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusoktól, illetve erőktől, csak egyet kérünk cserébe, hogyha szabadna ezt megjegyzem, hogyha esetleg holnap valaki önök közül Szabó Alberttől való elhatárolódásra szólít fel bennünket, könyörögve kérjük, hogy a következő nap lehetőleg ne tüntessék ki.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »