Elhunyt Palkó János, az erdélyi kézilabdázás meghatározó alakja

Elhunyt Palkó János, az erdélyi kézilabdázás meghatározó alakja

Hetvenéves korában elhunyt Palkó János, ez erdélyi kézilabdázás meghatározó alakja – adta hírül szerdán a Román Kézilabda-szövetség (FRH) hivatalos honlapja.

Ioan-PalkoA Kolozsváron kórházban kezelt legendás sportember medencéjében korábban értágulatot (aneorizmát) diagnosztizáltak az orvosok, a femurális artériája a tízszeresére duzzadt, ezért tavaly még adománygyűjtést is kezdeményezték a 30 ezer eurós életmentő műtétjének a támogatására.

Az operációhoz még az FRH is hozzájárult, mert mint ahogyan Gheorghe Tadici, a korábbi román szövetségi kapitány érvelt: „Palkó János a romániai kézilabdázás meghatározó szereplője. Maximális intenzitással a kézilabdázásnak élt és ezért most az egészségével fizet.” A sportággal a besztercei gimnázium csapatában megismerkedő szakember hivatásos játékosként hozzájárult a Nagybányai Minaur hetvenes évekbeli „szárnyalásához”, de szerepelt a Kolozsvári U és a Szatmárnémeti Unio csapatában is.

Edzőként ugyanúgy sikeresnek bizonyult. Dolgozott többek között Magyarországon, itthon pedig Nagybányán, Szatmárnémetiben és Besztercén. Utóbbiak csapatát a város történetében először feljuttatta az élvonalbeli bajnokságba. Egy pár évvel ezelőtt adott interjúban elárulta, hogy a csapat eredményei szerezték neki a legnagyobb elégtételt. „Egy csapat pedig csak akkor tud eredményes lenni, amikor egy emberként működik” – vallotta Palkó János.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »