Elhunyt minden idők második legjobb hokisa

Elhunyt minden idők második legjobb hokisa

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Gordie Howe, minden idők második legjobb jégkorongozója.

A Mr. Hockey becenevű kanadai játékos az elmúlt években sokat betegeskedett, 2014 őszén stroke-kal is kezelték.

Pályafutása rendkívül hosszú és sikerekben gazdag volt. Az észak-amerikai profiligában (NHL) érdekelt Detroit Red Wingsben játszott 1946 és 71 között, a csapattal négyszer nyert Stanley Kupát (1950, 1952, 1954, 1955). Hatszor volt az alapszakasz pontkirálya és szintén hatszor az alapszakasz legértékesebbje, 23 All-Star gálán játszott.

Gordie Howe egy gabonapelyhes doboz hátulján a hatvanas évek első felében Fotó: Wikimedia Commons

Az ember, aki 52 évesen is jégre lépett

Először 1971-ben vonult vissza. A következő évben beválasztották a Hírességek Csarnokába. Aztán 1973-ban visszatért az akkori frissen alakult ligába, a WHA-ba, amelyben 1979-ig játszott. Majd ismét visszatért az NHL-be, a Hartford Whalersbe egy szezon erejéig.

Howe volt minden idők legidősebb hokisa, aki az NHL-ben szerepelt, végül 52 évesen vonult vissza. A profi jégkorong világában még most is tucatnyi – valószínűleg megdönthetetlen – rekordot tart. Az NHL-ben 1980-as visszavonulásáig 801 gólt szerzett és 1049 gólpasszt adott (1850 pont), ezeket a csúcsokat csak a szintén legendás Wayne Gretzky (894, 1963, 2857 pont) tudta megdönteni (Gretzkyt tartják a valaha volt legjobb hokisnak). Nyolc évvel ezelőtt megkapta az NHL életműdíját.

Howe-ról egy speciális „mesterhármast” is elneveztek: az a hokis, aki egy adott találkozón gólt üt, gólpasszt ad és verekedés miatt a kiállítás sorsára jut, úgynevezett Gordie Howe Hattrick-et ér el.

Hidat neveznek el róla

Az egyesült államokbeli Detroitot a kanadai Windsorral összekötő hidat – amelyet a tervek szerint 2020-ban adnak át – róla nevezik el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »