Elhunyt Miloš Forman a Száll a kakukk fészkére legendás rendezője

Elhunyt Miloš Forman a Száll a kakukk fészkére legendás rendezője

Április 13-án, péntekeken elhunyt Miloš Forman, csehországi származású amerikai filmrendező. A 86 éves filmes haláláról felesége értesítette a nyilvánosságot. 1968-ban emigrált az Egyesült Államokba. Olyan nagysikerű mozikat rendezett, mint az Oscar-díjjal is jutalmazott Amadeus vagy a Száll a kakukk fészkére.

Miloš 1932. február 18-án született, a csehországi Čáslavban. Václav Havel és Ivan Passer osztálytársa volt a Poděbrad-i hadiárvák internátusában. 1968-ban emigrált Amerikába, 1975-ben kapott amerikai állampolgárságot.

Ebben az évben kapta meg első Oscár-díját a Száll kakukk fészkére című filmért. A Jack Nicholson főszereplésével készült mozi a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában vitte el az aranyszobrocskát.

Hírdetés

A Hair musical (1979), a Ragtime (1981)is hatalmas sikereket hozott számára. Majd 1984-ben jött az Amadeus. A Wolfgang Amadeus Mozart legnagyobb riválisának tartott Antonio Salieri életét )és Mozart halálát) feldolgozó filmet 13 aktegóriában jelölték Oscarra, és ebből 8-at el is vitt.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: milosforman.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »