Elhunyt Kovács Ferenc, a Videoton korábbi edzője

Elhunyt Kovács Ferenc, a Videoton korábbi edzője

Tragikussal hirtelenséggel, 84 éves korában elhunyt Kovács Ferenc, a Videoton FC labdarúgóklub tiszteletbeli elnöke, egykori legendás edzője.

A székesfehérvári klub honlapja szerint Kovács Ferenc szerdán váratlanul rosszul lett, majd a székesfehérvári kórházban elhunyt.

– nyilatkozta megrendülten a bajnokcsapat tulajdonosa, Garancsi István.

Kovács az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az NB I-ben, és több mint tíz éven keresztül viselte a fővárosi kék-fehérek mezét, akikkel bajnok és KEK-döntős volt, illetve kétszer megnyerte a Közép-európai Kupát.

Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

Edzői karrierjét 1965-ben kezdte az MTK utánpótlásánál, 1968/69-ben már a felnőtt csapat kispadján ült.

A hetvenes évektől az Egri Dózsa, a Vasas SC, a Debreceni VSC, a spanyol Las Palmas, a Szeged SC és az Újpest vezetőedzője volt, illetve 1978 és 1979 között a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. Utóbbi poszton nyolc mérkőzésen két győzelem, négy döntetlen és két vereség volt a mérlege.

A Videoton SC-t 1972 és 1988 között három különböző időszakban irányította.

Az MTK-val 1968-ban Magyar Népköztársasági Kupa-győztes volt, de legnagyobb edzői sikereit Székesfehérváron érte el: 1976-ban bajnoki ezüst, 1984-ben és egy évvel később bronzérmes volt. Az 1984/85-ös szezonban az UEFA Kupa döntőjéig vezette a csapatot, „azóta Székesfehérváron teljes joggal igazi legenda övezte személyét” – írja a klub honlapja. Mesteredzői címmel 1983-ban tüntették ki.

Ő az egyetlen Magyarországon, aki játékosként és edzőként is európai kupadöntőbe jutott.

2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnöke volt, és a magyar szövetségben (MLSZ) is dolgozott.

A mesteredzőt az MTK Budapest, a Videoton FC és az MLSZ is saját halottjának tekinti.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »