Elhunyt Joao Havelange korábbi FIFA-elnök

Százesztendős korában elhunyt Joao Havelange, aki 24 éven át volt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

A sportvezető haláláról a samaritanói kórház egyik szóvivője számolt be kedden Rio de Janeiróban.

Havelange 1974-től 1998-ig volt elnöke a FIFA-nak, amely az ő irányítása alatt vált igazán világméretű szervezetté. A brazil sportvezető regnálása idején lett előbb 24, majd 32 csapatos a világbajnokság. Havelange a FIFA hetedik elnöke volt, őt főtitkára, Joseph Blatter követte a poszton.

Havelange úszóként és vízilabdázóként részt vett az 1936-os berlini, valamint az 1952-es helsinki olimpián.

A brazil sportvezető 2013-ban korrupció gyanúja miatt lemondott a FIFA tiszteletbeli elnöki posztjáról, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a tagja maradt. Rio de Janeiróban az Olimpiai Stadion – amelyben a mostani játékok atlétikai versenyei zajlanak – az ő nevét viseli.

Tavaly a svájci szövetségi igazságügyi hivatal nyomozása során Havelange is belekeveredett a FIFA-t érintő korrupciós botrányba. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítése során történtek visszaélések.

A szövetségi igazságügyi hivatal által átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések voltak megtalálhatók. Ez a – 2001-ben csődöt jelentő – cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blattert és Joao Havelange-t.

Havelange idén májusban töltötte be 100. életévét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »