Elhunyt Henri Michel, a francia válogatott volt szövetségi kapitánya

Elhunyt Henri Michel, a francia válogatott volt szövetségi kapitánya

Hetvenéves korában elhunyt Henri Michel, aki szövetségi kapitányként 1986-ban világbajnoki bronzérmes lett a francia labdarúgó-válogatottal, 1984-ben pedig Los Angelesben olimpiát nyert a nemzeti csapattal.

A szakember halálhírét kedden a francia profi labdarúgók szervezete (UNFP) jelentette be.

Hírdetés

Henri Michel játékosként 1967 és 1980 között 58 alkalommal lépett pályára a válogatottban, ott volt az 1978-as vb-keretben, klubszinten 16 éven át az FC Nantes-ot szolgálta. Visszavonulása évében (1982) kinevezték az olimpiai válogatott szakvezetőjének, két évvel később átvette a hazai rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmes felnőtt válogatott irányítását.

Miután nem sikerült kijutnia a csapattal az 1988-as Eb-re, az 1990-es vb-selejtezősorozatban a Ciprus elleni 1-1-es döntetlen megpecsételte a sorsát. A szakember 1988 őszén távozott a válogatott éléről, helyét Michel Platini vette át.

Henri Michel azt követően rövid ideig irányította ugyan a Paris Saint-Germaint, de főként külföldön, elsősorban Afrikában és a Közel-Keleten dolgozott. Három afrikai válogatottal – Kamerunnal (1994), Marokkóval (1998) és Elefántcsontparttal (2006) – szerepelt világbajnokságon. Legutóbb – hat évvel ezelőtt – Kenyában dolgozott.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »