Elhunyt Hantz-Lám Irén kolozsvári geográfus, szakíró

Elhunyt Hantz-Lám Irén kolozsvári geográfus, szakíró

Életének 83. évében, szeptember 9-én elhunyt Hantz-Lám Irén geográfus, szakíró, a kolozsvári Bolyai Egyetem és a Brassai Sámuel Líceum egykori tanára – közölte kedden a család szerkesztőségünkkel.
Hantz-Lám Irén 1937-ben született Kolozsváron. Édesapja Lám Béla mérnök és író, édesanyja az Oroszországból származó Cassiadi Lilia tanárnő volt. Tanulmányait a kolozsvári Augusteumban, a Református Leánygimnáziumban, majd a Bolyai Tudoményegyetemen végezte, ahol 1961 és 1968 között gyakronok volt a Földrajz Tanszéken. Innen politikai okok miatt kellett távoznia. Ezután a kolozsvári Pedagógiai Líceumban, majd a Brassai Sámuel Líceumban tanított.   

Hantz Lám Irén gazdag életművet hagyott hátra.

Hírdetés

Szűkebb értelemben vett szakmai munkássága mellett turisztikai, helytörténeti és irodalomtörténeti köteteket és művészi naptárakat adott ki, valamint számos hazai és kölföldi újságcikk szerzője volt. Nevéhez fűződik a Torockói-medencéről szóló egyetlen olyan turisztikai kalauz elkészítése, melyet román és angol nyelvre is lefordítottak, továbbá a torockói gasztronómiai ritkaságok leírása. Szerkesztője volt egy, a helyi magyar ételekhez kapcsolódó irodalmi művekről szóló kötetnek.

Feldolgozta édesapjának, az erdélyi irodalmi élet ismert szereplőjének, Csinszka egykori vőlegényének irodalmi hagyatékát, levelezését. Ebből a munkásságából születtek az Áprily Lajos és Reményik Sándor erdélyi költők életének addig ismeretlen vonatkozásait bemutató kötetei is. A magyar közösség érdekében végzett munkája is jelentős. Ő volt a torockói Tobiás Ház kezdeményezője és vezető kivitelezője, és jelentős szerepe volt a helyi múzeum fejlesztésében is. 

Gyászszertartásáról, és a kolozsvári Házsongárdi temetőben esedékes örök nyugalomra helyezésének időpontjáról a család a napokban nyújt tájékoztatást.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »