Elhunyt Hans-Dietrich Genscher

Elhunyt Hans-Dietrich Genscher

89 éves korában meghalt Hans-Dietrich Genscher német politikus, volt külügyminiszter.

Hans-Dietrich Genscher német politikust, volt külügyminisztert 89 éves korában érte a halál, szívelégtelenségben hunyt el – közölte a politikus irodája.

Genscher 1927. március 21-én született a Szász-Anhalt tartománybeli, később a kelet-németországi Halléhoz csatolt Reideburgban. A második világháború idején 16 éves korában besorozták a légierőhöz, nem sokkal a háború vége előtt belépett a Nemzetiszocialista Pártba is, bár utólag erről úgy nyilatkozott, hogy nem saját akarából történt, hanem az egész osztagának be kellett lépnie.

A háború után rövid ideig hadifogolyként kezelték, majd jogot és közgazdaságtant tanult Lipcsében és Halléban, illetve csatlakozott a Német Liberális Demokrata Párthoz (LDPD). 1952-ben Nyugat-Németországba disszidált, ahol a Német Szabaddemokrata Párthoz (FDP) csatlakozott.

Egy ideig dolgozott ügyvédként, 1965-ben viszont az FDP listájáról bejutott a nyugat-német szövetségi parlamentbe, a Bundestagba, amelynek egészen 1998-ig képviselője volt.

A szociáldemokrata Willy Brandt kancellár koalíciós kormányában 1969 és 1974 között belügyminiszterként szolgált, majd 1974-ben Helmut Schmidt idején külügyminiszterré nevezték ki. Ezt a posztot egészen 1992-ig töltötte be, így a vasfüggöny lebontásában, illetve a német újraegyesítésben is komoly szerepe volt. (MTI, hvg.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »