Elhunyt Elliot Tiber, a „Woodstock atyja”

Életének 82. évében elhunyt Elliot Tiber üzletember, forgatókönyvíró, a „Woodstock atyja”. Memoárja alapján készült a Woodstock a kertemben című film.

Tiber szerdán halt meg a floridai Boca Ratonban egy hospice házban, miután sztrókot kapott – közölte ügynöke, Elisa Ball.

1935-ben New Yorkban született Elliot Teichberg néven, később szüleivel a White Lake nevű tó melletti Bethelbe költözött. A fesztivál előtt nem sokkal részt vett a New York-i Greenwich Village-i Stonewall-lázadásban. A Stonewall Inn nevű meleglokálban 1969. június 27-én tartott razzia után összecsapások törtek ki a rendőrség és a letartóztatás és üldöztetés ellen védekező homoszexuálisok között. Az incidenst a melegmozgalom kezdeteként tartják számon, erre az eseményre emlékezik minden évben számos országban a Christopher Street Day, más néven a Gay Pride melegfelvonulás.

Taking Woodstock című memoárjában Elliot arról is ír, hogy kettős életet élt: vezette szülei Bethelben lévő moteljét, és egyben a város kereskedelmi kamarájának a feje is volt, miközben szabadidejét a manhattani melegközösségben töltötte.

1969 nyarán a fesztivál szervezői helyszínt kerestek a koncertsorozat számára, miután Woodstockban és a közeli Wallkillben nem jártak sikerrel, az ottani lakosok ugyanis tartottak attól, hogy hippik ezrei árasztják majd el a kis közösségeket. Tiber azonban engedélyt szerzett a motel és Bethel számára, hogy ott rendezhessék be a fesztivál főhadiszállását. A hely hamar kaotikussá vált, amikor százezrek érkeztek a háromnapos fesztiválra, amelyet Max Yasgur farmer birtokán tartottak.

Tiber életrajzi könyvét 2009-ban Ang Lee filmesítette meg Woodstock a kertemben címmel, Elliotot Demetri Martin, Yasgurt Eugene Levy alakította. Tiber két további könyvet írt, az egyikben a Woodstock előtti, belsőépítészként töltött éveit, a másikban Andre Ernotte belga filmeshez fűződő kapcsolatát mutatja be.

Woodstock után nem sokkal Tiber elköltözött Bethelből, Ernottéval közösen dolgozott a Rue Haute című filmen. 1976-ban Belgium ezzel a drámával nevezett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »