Elhunyt Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író

Elhunyt Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író

Az író június 29-én hunyt el, a gyászoló család július 1-jén tudatta a nyilvánossággal egy Facebook-közleményben.

Böszörményi Gyula gyermekkora óta mozgássérült volt, izomsorvadásos betegségben szenvedett. 2002-ben a Gergő és az álomfogók című művével vált népszerű íróvá. Olyan sikeres regénysorozatok fűződnek még nevéhez, mint az Ambrózy báró esetei vagy a Rémálom-trilógia.

Hírdetés

Magam elé vettem egy spirálfüzetet, és úgy ömlöttek a mondatok, alig győztem lejegyezni őket. Két hét alatt meglett a Kucó, egy szellemi fogyatékos fiú története, valójában a saját sztorim. Szépen letisztáztam, begépeltem, indigóval, három példányban. Eszembe nem jutott elküldeni senkinek, különösen nem egy kiadónak. Épp elég volt, hogy kidolgoztam a lelkemből a traumát. Ott állt hát a mű az asztalomon, várta, hogy történjen vele valami” – mondta vele készült interjúban Böszörményi, akinek  első regénye az önéletrajzi ihletettségű Kucó volt. A regény végül 1991-ben jelent meg.

Az író a halálhoz és a túlvilághoz való viszonyáról is beszélt a 2019-ben készült interjúban: „Némi reményt a túlvilághoz egy régi álmom ad. Sötét teremben ülök, tolószékben, köröttem fehérruhás emberek. Megjelenik Jézus, ráteszi kezét a lábamra, érzem, ahogy felforrósodik a tenyere, meg-megremeg, folyik róla a verejték, úgy koncentrál, aztán elered a könnye, leveszi a kezét, rám néz, és ekképpen szól hozzám: »Ez nekem sem megy.« Amikor elmeséltem ezt egy pap barátomnak, megrendült és azt mondta, irigyel, hogy találkoztam Jézussal.”

(24.hu, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »