Elhunyt Baránszki Tibor, aki kispapként ezrek életét mentette meg a vészkorszakban

Elhunyt Baránszki Tibor, aki kispapként ezrek életét mentette meg a vészkorszakban

Kilencvenhat éves korában a New York állambeli Buffalóban otthonában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg.

Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán dolgozott, és zsidó honfitársait mentette. Áldozatos tettét a jeruzsálemi Jad Vasem intézet 1979-ben a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható.

Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek. A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján – kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva – kilencévi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.

Hírdetés

1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott, és kitartóan tevékenykedett a keresztény–zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. „Soha nem féltem” – mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt. Halálának hírét fia, Forgács Péter szemészprofesszor tette közzé.

Forrás: MTI/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Facebook

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »