Elhunyt az 1944-es kiugrást végrehajtó I. Mihály volt román király

Elhunyt az 1944-es kiugrást végrehajtó I. Mihály volt román király

Kilencvenhetedik életévében elhunyt I. Mihály román exkirály, az egykori uralkodót kedden svájci rezidenciáján érte a halál. Az uralkodói ház november 8-án jelentette be, hogy a leukémiában szenvedő Mihály egészségi állapota súlyosbodott, „szenved”, ezért lánya, Margit hercegnő – aki a következő a trónöröklési sorrendben Mihály után – és férje, Radu herceg is visszatért Svájcba. Mihály király október 25-én ünnepelte 96. születésnapját.

I. Hohenzollern-Sigmaringen Mihály román király Sinaia városában született 1921-ben II. Károly román király és Ilona görög és dán királyi hercegnő fiaként. Hatévesen lett hivatalosan Románia uralkodója azután, hogy nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Mivel 1927-ben még kiskorú volt, helyette régensek uralkodtak. 

II. Károly 1930-ban visszatért az országba és felváltotta Mihályt a trónon, ugyanakkor őt tette meg a trón első számú várományosának és kinevezte Gyulafehérvár nagyvajdájának. 1940-ben Ion Antonescu puccsot hajtott végre, az új kormány pedig a 18 éves Mihályt ültette a trónra a parlament beleegyezése nélkül. Az új király hatalma nagyon korlátozott volt, bár hivatalosan rangok és titulusok sorát birtokolta, az országot valójában a fasiszta pártvezér, Ion Antonescu irányította.

A volt uralkodó nevéhez fűződik többek között Románia második világháborús kiugrása. Mihály egyre szorosabb kapcsolatokat kezdett ápolni a szövetséges hatalmakkal, olyannyira hogy 1944. augusztus 23-án visszavette a hatalmat, a Hitlerrel együttműködő Antonescu marsallt letartóztatta és kiszolgáltatta a román kommunistáknak, akik 1944. szeptember 1-jén átadták őt a szovjeteknek.

Mihály királyt – miután egyszerűen nem írta alá a kommunista többségű parlament határozatait – a kommunisták 1947-ben felszólították a trón elhagyására, ennek nyomán a volt uralkodó lemondott, 1948-ban pedig kiutasították Romániából, és megfosztották román állampolgárságától.

http://mno.hu/

Trónfosztása előtt, 1948 júniusában Mihály feleségül vette Anna hercegnőt, akivel először Angliában, később pedig Svájcban telepedtek le. Öt lányuk született.

A volt uralkodó szülőhazájába csak három évvel a kommunizmus bukását követően, 1992-ben tért vissza, ekkor mintegy egymilliós tömeg gyűlt össze a fogadására.  A hatalmas szimpátia, amely a királyt övezte, megrémítette Ion Iliescu akkori államfőt és a szocialista kormányt, ezért rendeletben tiltották meg a korábbi királynak, hogy az elkövetkező években újra az ország földjére lépjen. 1997-ben, a szocialisták bukását követően, az új kormány, Emil Constantinescu vezetésével visszaadta Mihálynak a román állampolgárságot és engedélyezték beutazását az országba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »