Elhunyt Alexis Arquette színésznő

Elhunyt Alexis Arquette színésznő

Szerepelt a Ponyvaregényben, az Egerek és emberekben és A porban is, transzneműségével pedig harmincas éveiben állt a nyilvánosság elé. Az Arquette család gyászol.

Negyvenhét éves korában, vasárnap reggel életét vesztette az Arquette család második legfiatalabb tagja, a negyvenhét éves Alexis Arquette színésznő. Keddre kiderült az is: halálát az AIDS-vírus okozta. Az NME szerint hosszú ideje küszködött már, és évek óta együtt élt a betegséggel. Alexis testvérei, Patricia, Rosanna és David is ismert színészek, rendezők. A magyar tévénézők pedig főként exsógornőjéről, David Arquette volt feleségéről hallhattak: Courteney Cox tíz éven keresztül alakította a Jóbarátok Monicáját. (David Arquette-től pedig 2013 májusában vált el, így a vígjátéksorozat utolsó évadaiban már nem Courteney Cox Arquette-ként szerepelt.) Egyébként Alexis Arquette-nek is több cameója volt a Jóbarátokban.

Család a rivaldafényben

A színésznő 1969-ben, Los Angelesben született Robert Arquette néven, transzneműségével pedig harmincas éveiben állt a nyilvánosság elé. Édesanyja, Brenda „Mardi” Olivia színésznőként-költőként, édesapja, Lewis Arquette pedig költő-rendezőként vált ismertté. Bátyja, David Arquette a Sikoly-filmekből, nővérei, Rosanna A nagy kékségből és a Karambolból, míg Patricia az Ed Woodból, a Lost Highwayből és a Sráckorból lehetnek ismerősek. Lewis Arquette katolicizmusról tért még át az iszlámra, a családnév pedig a kanadai-francia felmenők okán eredetileg Arcouet volt.

Alexis Arquette tizenkét évesen szerepelt először: a The Tubes klipjében, a She’s a Beauty-ben lehetett őt látni. Nem a hagyományosabb nemiség volt jellemző már első megformált karaktereire sem: az 1986-os Koldusbottal Beverly Hillsben című film androgün szereplője volt ő, míg az 1989-es Az utolsó kijárat Brooklyn felé transzvesztita alakja volt ő. A színésznő főként alacsony költségvetésű, független filmekben szerepelt, és játszott a Ponyvaregényben, az Egerek és emberekben, és az 1992-es Buffy, a vámpírok rémében is. (Utóbbiban láthattuk bátyját, Davidet is.)

Alexis Arquette harmincas éveiben ment át nemátalakító műtéten, az átalakulásról film is készült 2007-ben Alexis Arquette: She’s My Brother címmel.

Utoljára David Bowie-t hallgatott

Az Arquette család közleményében azt olvashatjuk: bár transznemű színészeknek kevesebb munka jut, de Alexis mindig visszautasította, hogy sztereotip vagy lealacsonyító szerepet elvállaljon. „Élharcosa volt a transznemű emberek megértéséért és elfogadásáért vívott küzdelemnek” – szögezték le. A közlemény szerint Alexisnek egy olyan világban kellett élnie, amikor veszélyes transzneműként élni, „amikor még mindig tapasztalható az erőszak csúfsága és az ellenségeskedés emberek irányába, amit egyszerűen nem értünk.” A család szerint szeretet vette körül, mikor távozott, és David Bowietól hallgatta közben a Starmant.

 

My heart goes out to anyone who was lucky enough to know Alexis.
We will love and miss you forever.— Courteney Cox (@CourteneyCox) 2016. szeptember 11.

„Nyugodj békében, Alexis nővérem. Egy újabb fénypont távozott el idejekorán. Szeretet a családnak és mindenkinek, aki szerette Alexist” – írta Twitter-oldalán Boy George. „Lélekben azokkal vagyok, akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy ismerjék Alexist. Hiányzol és szeretni fogunk örökké” – Courteney Cox pedig így búcsúzott a színésznőtől.

A másik báty, Richmond Arquette hosszabban emlékezett meg húgáról Facebook-oldalán, reagálva arra is: akadt, aki támadólag szólt hozzá gyászában, csak mert a „he” névmást is használta testvérére. Mint írta, egy ilyen ember aztán bocsánatot kért tőle, a nemiség pedig semmit nem mond arról, milyen csodálatos volt Alexis Arquette. Mint írta, akik szerint ez offenzív kifejezés volt, egyszerűen nem ismerik azokat a beszélgetéseket például, amiket Alexisszel folytattak élete vége felé. Felidézett egy kedves momentumot is: mikor együtt éltek még, egyszer megkérte a nőt, segítsen neki kivinni a szemetet. Alexis felháborodottabb nem is lehetett volna: „Ez férfimunka, én nő vagyok!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »