Elhunyt Adolfo Nicolás SJ, a Jézus Társasága korábbi generálisa

Elhunyt Adolfo Nicolás SJ, a Jézus Társasága korábbi generálisa

Arturo Sosa jezsuita generális az egész rend számára írt levelében tudatta, hogy május 20-án Tokióban az Úr magához szólította a Jézus Társasága korábbi legfőbb elöljáróját, Adolfo Nicolást.

Adolfo Nicolás 1936. április 29-én született a spanyolországi Palenciában. A jezsuita rendhez 1953. szeptember 14-én csatlakozott, pappá 1967. március 17-én szentelték. Skolasztikus évei alatt japán misszióba küldték, ahol egyebek mellett teológiai professzor, a skolasztikusok rektora és provinciális volt, később pedig Tokióban a bevándorlókat segítő szociális munkában kötelezte el magát. Tíz évig a Fülöp-szigeteken élt, és a Kelet-Ázsiai Lelkipásztori Intézet (EAPI) igazgatójaként, valamint a Kelet-Ázsiai és Óceániai Provinciálisok Konferenciájának elnökeként tevékenykedett. Miután benyújtotta lemondását a Jézus Társasága generálisának, az EAPI-nél és a manilai Arrupe nemzetközi közösségben lelkivezetéssel foglalkozott.

Adolfo Nicolást a 35. általános rendgyűlés 2008. január 19-én választotta a rend legfőbb elöljárójává, Peter Hans Kolvenbach utódjaként, aki a jezsuita generálisok sorában elsőként mondott le szolgálatáról. Nyolc évvel később, 2016. október 6-án a 36. általános rendgyűlés elfogadta lemondását, ekkor választották meg generálisnak a venezuelai Arturo Sosát.

Hírdetés

Arturo Sosa jezsuita generális levele ITT olvasható.
Adolfo Nicolás életéről további részletek a róla szóló honlapon olvashatók.

Forrás: RomKat.ro

Fotó: nicolas.jesuitgeneral.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »