Elhunyt Abbas Kiarostami filmrendező

Elhunyt Abbas Kiarostami filmrendező

Közel húsz éve, 1997-ben díjazták Arany Pálmával Cannes-ban Abbas Kiarostami filmjét, A cseresznye ízét. Perzsa források szerint a rendező rákos volt, ebbe halt bele hetvenhat évesen.

Hetvenhat éves korában, súlyos betegség következtében életét vesztette Abbas Kiarostami iráni filmrendező – közölte a The Guardian. A direktor 1997-es filmjével, A cseresznye ízével nyerte el az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon.

A rendezőnél márciusban diagnosztizáltak gyomor-bélrendszeri rákot, és több operációt végrehajtottak rajta, köztük múlt hónapban is egyet Párizsban.

Modern misztikus

„Nagyon szomorú vagyok, teljesen sokkolt az egész” – jelentette ki a The Guardian-nek Asghar Farhadi iráni filmes, az Oscar-díjas Nader és Simin – Egy elválás története rendezője. Farhadi épp készült volna Franciaországba repülni, hogy meglátogassa súlyos beteg kollégáját. „Ő nem csupán egy filmes volt, de egy modern misztikus is, a moziban és a magánéletében egyaránt.”

Kiarostami 1940-ben született Teheránban, és eredetileg festészetet tanult a Teheráni Egyetemen. Első filmje, a The Report 1977-ben jött ki, a rendező pedig az iráni forradalom után is az országban maradt, kiegyezve az új rendszerrel. Eleget tett az új cenzorok követeléseinek is, magát pedig egy fához hasonlította, akit erősen kötnek a gyökerei. Világszerte megszerzett rendezői reputációját a Koker-trilógiával építette fel: nagyfokú érzékenység, illetve intellektuális kérlelhetetlenség volt jellemző ezekre a filmjeire. Az első közülük 1987-ben jött ki Hol a barátom háza? címmel, amivel a Locarnói Filmfesztiválról Bronz Leopárd-díjjal is térhetett haza. Egy évtizeddel később aztán az Arany Pálmát is begyűjtötte filmjével, A cseresznye ízlével: ennek középpontjában egy elkeseredett férfi áll, aki rendíthetetlenül keres valakit, aki öngyilkossága után eltemetné.

Később mégis külföldön forgatott

A filmes későbbi életművében találunk költői jellegű alkotást (Szelek szárnyán) éppúgy, mint Juliette Binoche főszereplésével készült filmdrámát (Hiteles másolat).

Később aztán Kiarostami is ellehetetlenült hazájában, Mahmúd Ahmadinezsád felemelkedésével ő is kiszorult: a 2010-es Hiteles másolat már Olaszországban készült, míg a 2012-es Ez is szerelem? Japánban. Előbbiért Binoche el is nyerte Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó elismerést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »