Elhunyt a Szigorúan bizalmas rendezője

Elhunyt a Szigorúan bizalmas rendezője

Hetvenegy éves korában Los Angeles-i otthonában elhunyt Curtis Hanson Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező – jelentette az amerikai Variety magazin. Az információk szerint a mentőket egy öntudatlan férfihoz riasztották, akik hiába küzdöttek a helyszínen az életéért, nem tudták megmenteni. Halálának oka egyelőre ismeretlen, ám a Los Angeles-i rendőrkapitányság sajtóosztályán közölték, idegenkezűségnek nincs nyoma, a filmes természetes halállal távozott az élők sorából.

Hanson filmes újságíróként kezdte karrierjét, majd az 1970-es évek elején kezdett rendezni. Karrierje során direktorként olyan alkotásokat jegyzett, mint az 1990-es Halálos barátság (Bad Influence), a Meryl Streep és Kevin Bacon nevével fémjelzett 1994-es Veszélyes vizeken (The River Wild), vagy Eminem félönéletrajzi mozija, a 2002-es 8 mérföld (8 Mile).

Legtöbbet hivatkozott alkotása az 1997-ben forgatott Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential), amelynek forgatókönyvét is jegyzi Brian Helgelanddal közösen. Az 1950-es évek Los Angeles-i korrupciós fertőjébe kalauzoló krimiben többek között Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell és Kim Basinger szerepelt. Az alkotásért 1998-ban a legjobb forgatókönyvnek járó díjat vehette át társszerzőjével az Oscar-gálán.

Az elmúlt évekből talán a Válság a Wall Streeten (Too Big to Fail) című HBO-film lehet ismerős tőle, amely a Wall Street és a nemzetközi pénzpiac 2008-as összeomlásával foglalkozott, illetve azzal, miként „mentették meg és ki” magukat a pénzpiac óriásai. Az összesen 98 perces alkotást 2011. május 23-án mutatták be.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »