Elhunyt a mexikói Sergio Obeso Rivera bíboros

Elhunyt a mexikói Sergio Obeso Rivera bíboros

Ferenc pápa részvéttáviratban fejezte ki gyászát a mexikói főpásztor halála miatt. Xalapa nyugalmazott bíboros érseke, Sergio Obeso Rivera augusztus 11-én hunyt el, 86 éves korában.

Xalapa érsekének küldött táviratában a Szentatya kiemeli, hogy Rivera bíboros hűséggel áldozta életét Isten és az Egyház szolgálatának. Az Úr Jézus adja meg az elhunytnak a dicsőség koronáját, amely sosem hervad el.

A mexikói püspökök közleményükben emlékeztetnek Sergio Obeso Rivera bíboros tevékenységére a püspöki kar elnöki megbízatásában, amelynek időszaka egybeesett az ország történetének jelentős pillanataival. A főpásztor részt vett az 1996-os San Andrés-i egyezmények békére és kiengesztelődésre irányuló tárgyalásaiban. (A San Andrés-i egyezményekben a mexikói kormány autonómiát és földosztást ígért a zapatista gerilláknak.) Rivera bíboros erőfeszítéseket tett a mexikói állam és a Szentszék közötti kapcsolatok visszaállítására.

*

Hírdetés

Sergio Obeso Rivera 1931-ben született Xalapában. Bölcsészeti tanulmányait befejezve Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen szerzett teológiai doktorátust. 1954-ben szentelték pappá. Mexikóba visszatérve tizenhét éven át különböző megbízatásokban teljesített szolgálatot az egyházmegye szemináriumában. 1971-ben Papantla püspökévé nevezték ki; 1974-ben Uppenna, 1979-ben Xalapa érseke lett. 1982-ben a mexikói püspöki konferencia elnökévé választották két mandátumra. 1995-ben harmadszor is püspökkari elnök lett. 2007-ben XVI. Benedek pápa elfogadta lemondását a xalapai főegyházmegye vezetéséről, korára való tekintettel. Ferenc pápa kreálta bíborossá 2018-ban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »