Elhunyt a legidősebb magyar fotóművész

Életének 104. évében hunyt el a Hollandiában élő legidősebb magyar fotóművész.

Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én. Kislánykorában keresztneve helyett Atát mondott, vezetéknevét pedig festőművész első férje után vette fel – emlékezik a fotóművészre a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház blogjának pénteki bejegyzése.

Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezéstés Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben Párizsba mentek. Ata ott megismerkedett a szintén magyar Robert Capával és mellette dolgozott a Magnum Fotóügynökségnél.
Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. A képekből albumot állított össze és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére.
A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez, hogy megörökítse mindennapjaikat.

Ata Kandó magyar fotóművésznő a hollandiai Bergenben lévő idősek otthonában 2016. március 16-án. A Budapesten született, Párizsban, Amszterdamban és Kalifornia államban élt Ata Kandó, a legidősebb magyar fotóművész, művészi munkásságáért magyar, holland és izraeli elismerésekben részesült. MTI Fotó: Mészáros Márton

Ata Kandó magyar fotóművésznő a hollandiai Bergenben lévő idősek otthonában 2016. március 16-án.  (MTI Fotó: Mészáros Márton)

Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd húsz évet élt Amerikában a fia közelében, lakott az egyik lányánál Angliában. 88 éves korában visszatért Hollandiába, és élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott.

Ata Kandó 1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.

Az élete utolsó évtizedeit Hollandiában töltő fotóművész vasárnap lett volna 104 éves.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »