„Elhozhatja a Kánaánt” az áfacsökkentés – szakemberek szerint kifehérítheti a vendéglátóipart az 5 százalékos adókulcs

„Elhozhatja a Kánaánt” az áfacsökkentés – szakemberek szerint kifehérítheti a vendéglátóipart az 5 százalékos adókulcs

Nem vezet azonnali árcsökkenéshez, de mindenképp hozzájárul a vendéglátóipar kifehérítéséhez a november elsejei áfacsökkentés. Érdekesség azonban, hogy a házhoz rendelt pizza áfája 9 százalék marad.
A november 1-jétől életbe lépő áfacsökkentés „adóparadicsomi állapotokat” eredményez a romániai vendéglátóiparban – szögezte le megkeresésünkre Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó. Amint arról korábban beszámoltunk,

a szociálliberális kormány október elején fogadta el a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökkentik az általános forgalmi adót (áfa/TVA) a vendéglátóiparban,

Hírdetés

így a szállodák, más szálláshelyek, az éttermek adója is kisebb lesz alig több mint egy hét múlva, ugyanakkor szintén 5 százalékos áfát fizetnek a fitnesztermek, a kalandparkok, az élményfürdők és a sporttermek működtetői is. A Krónika által megszólaltatott gazdasági szakemberek úgy vélik, ez egyértelműen hozzájárul az ágazat kifehérítéséhez. „Ez az adórendszer a vendéglátóiparban maga a Kánaán. Őrült kell hogy  legyen, aki ilyen kedvező körülmények között is megpróbál feketézni, adót csalni” – mondta Debreczeni László. Kifejtette, az a vállalkozás, amelynek az évi forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, mikrovállalkozásként 1 százalékos forgalmi adót fizet, ehhez jön a novembertől 5 százalékosra csökkentett áfa, és ha ki akarják venni a nyereséget, akkor további 5 százalékos osztalékadót kell befizetni az államkasszába, ami összesítve sem nagy összeg.

Ugyanakkor az adószakértő úgy véli, első lépésben az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkentést, nem lesznek olcsóbbak a szálláshelyek, az éttermek vagy a különböző más szolgáltatások.

– részletezte a sepsiszentgyörgyi szakember. Úgy véli, hosszú távon akár az árakban is megmutatkozhat az adókedvezmény, de erre azonnal semmiképp nem lehet számítani. Nőni fog a vállalkozók nyeresége, mindenki eldönti, hogy hazaviszi a profitot, vagy újra befekteti, ám a tapasztalatok szerint, a  nagyobb nyereség ösztönzi a befektető kedvet, tehát újabb fejlesztéseket, a szolgáltatások minőségének javulását is eredményezheti. Debreczeni László szerint a könyvelésben nem jelent pluszbonyodalmat az átállás. Október végén mindenki felleltározza a készletét, a meglevő termékekre átállítja az áfakulcsot, a könyvelés programokban egyszerűen megoldható, hogy például a pálinka áfája továbbra is 19 százalék, ám a felszolgált étel után már csak 5 százalékos áfát kell fizetni. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »