Elhallgatta a Nézőpont a tanárok melletti kiállást

A terrorhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosítást ellenezte a többség, a tanárok követeléseit viszont támogatta, derült ki a Nézőpont VIP-jelentéséből. Az intézet persze nem szerette volna, hogy kiderüljön.

A válaszadók kétharmada szerint jogos a pedagógusok elégedetlensége – derült ki a Nézőpont Intézet februári VIP-jelentéséből, amit nem hozott nyilvánosságra, az eredményeket csak a megrendelőkhöz juttatva el. Egy hónapja az intézet elsősorban csak azt hangsúlyozta, hogy az ellenzékhez nem sikerült becsatornázni a pedagógustüntetések indulatait. A titkos jelentésről most az Index számolt be.

Nem kellett az alkotmánymódosítás

A megkérdezettek 44 százaléka nem vagy inkább nem értett egyet az alkotmány módosításával és a terrorveszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségével. A rendelkezés ideiglenesen rendkívüli lépések bevezetését tette volna lehetővé a kormány számára: így többek közt azt is, hogy korlátozzák egy időre a sajtó szabad működését. A módosítást a megkérdezettek 42 százaléka támogatta. A teljes mértékben támogatók 17, a teljesen elutasítok 29 százaléknyian voltak.

A terrorveszélyhelyzet bevezetésének lehetőségéről egyébként a brüsszeli támadások után szerdán újra beszélt Orbán Viktor.

A felmérésből kiderült az is, hogy volt, ahol sikerült az emberek jókora részét megnyernie a kormánynak: tavaly szeptember óta előbb 70, majd 80 százalék fölé emelkedett a határzár támogatóinak aránya.

Kiálltak az emberek a pedagógusok mellett

A közoktatás ügyében viszont szintén többen voltak azok, akik a kormánnyal szemben foglaltak állást: 43 százalék utasította el az eddig hozott reformokat, és 33 százalék támogatta csak. Hatvan százalék vélekedett úgy, hogy túlzott volt a közoktatás centralizálása. A pedagógusok elégedettségének jogosságát 65 százalék ismerte el és 19 vonta kétségbe. Rétvári Bence a héten közölte is, hogy nyárra teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Beszámoltunk róla: Galló Istvánné (Pedagógusok Szakszervezete) viszont inkább úgy látja, hogy valójában csak más nevet fog kapni a szervezet, és az állami fenntartás nem változik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »