Elhalasztották az első Fülöp-szigeteki szentmise 500. évfordulójára meghirdetett emlékévet

Elhalasztották az első Fülöp-szigeteki szentmise 500. évfordulójára meghirdetett emlékévet

Az evangélium Fülöp-szigetekre való érkezése 500. évfordulójának ünneplését (1521–2021) egy évvel elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Amint azt a Fides katolikus hírügynökség közli, az emlékév nagyszabású hivatalos megnyitó ünnepségét 2021 áprilisára tervezték, de egy évvel később tartják meg.

Az esemény időpontjának módosítására az országot sújtó egészségügyi válság miatt volt szükség, mondta el Pablo Virgilio David, a Fülöp-szigeteki Püspöki Konferencia ideiglenes elnöke. A kereszténység megérkezése 500. évfordulójához kötődő ünnepségsorozatot – melynek keretében szerte a szigetvilágban pasztorációs és missziós programokat és megemlékezéseket szerveznek – így egy évvel elhalasztották.

A Fülöp-szigeteki püspökök döntése értelmében 2022. április 17-ére, húsvétvasárnapra kerül át az ünnepség kezdetének időpontja, ekkor emlékeznek majd meg hivatalosan a szigetvilágban celebrált első szentmiséről. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2022 lesz a missio ad gentes (népmisszó) esztendeje az országban. A Fülöp-szigeteki Nemzeti Történelmi Bizottság emlékeztetett, hogy a történelmi liturgiát 1521. március 31-én tartották Dél-Leyte tartományban, Limasawa szigetén. Az elmúlt napokban a maasini egyházmegye, amely az első szentmisének helyet adó szigeten található, megkezdte a 200 napos visszaszámlálást az 500. évfordulóig. A Katolikus Egyház megemlékezik az 1521. április 14-ei első keresztelésről is, az eseményt a szigetek déli részén fekvő cebui főegyházmegye szervezi.

A kereszténység megérkezése 500. évfordulójának megünneplésére a püspöki konferencia kilencéves előkészületi időszakot jelölt ki 2013-tól 2021-ig. Minden év külön témát kapott, azzal a céllal, hogy elmélyítsék és megerősítsék a Fülöp-szigeteki Egyház missziós jellegét.

Ennek érdekében minden egyházmegye misszionáriusi animációs és képzési programokat, kezdeményezéseket szervezett papoknak, szerzeteseknek, hitoktatóknak, pedagógusoknak és laikusoknak, hogy felébresszék és érzékennyé tegyék Isten népét, kezdve a gyermekekkel és a fiatalokkal.

Hírdetés

A püspökök 2022 áprilisára halasztották a Nemzetközi Missziós Kongresszus (IMC), valamint a II. Fülöp-szigeteki Missziós Kongresszus időpontját is. A püspöki konferencia Papság és Megszentelt Élet Bizottsága úgy döntött, hogy ebben az időszakban konferenciákat szervez az Egyház Fülöp-szigeteki történelméről.

A spanyol misszionáriusok 500 évvel ezelőtt vitték el a keresztény hitet a Fülöp-szigetekre, amely ma Ázsia országai közül a legnagyobb katolikus közösséggel rendelkezik, a világon pedig a negyedik legnagyobb katolikus lakossággal bír (a 110 milliós lakosság 80 százaléka katolikus). Az állam területén 86 egyházmegye található.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó (katolikus püspökök érkeznek szentmisére a cebui székesegyházba 2018 januárjában): CBCP

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »