Elhalasztották a macedón parlamenti választást

A macedón parlament szerdai rendkívüli ülésén elhalasztotta a június 5-re tervezett előre hozott parlamenti választást –  tájékoztatott a vesti.mk szkopjei hírportál.

 A törvényhozás a szerdai ülésen módosította a választási törvényt, így vált lehetővé a választás elhalasztása, a voksolás új időpontját azonban nem jelölték ki, a módosított törvényben nincs egyetlen előre meghatározott időpont sem. Macedóniában már másodszor halasztották el az előre hozott választásokat, amelyeket az eredeti tervek szerint április 24-én kellett volna megrendezni.

Az előre hozott parlamenti választás a két éve tartó belpolitikai válságot kellene, hogy megoldja, a június 5-i megmérettetésre azonban csak egyetlen párt, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) adta át választási listáját. A három másik nagy párt a voksolás bojkottját jelentette be.

A macedón alkotmánybíróság szerdán bizonytalan időre felfüggesztett minden olyan tevékenységet, amely az előre hozott parlamenti választásokra vonatkozik, a döntést követően pedig a szkopjei házelnök összehívta a parlamentet.

A törvényhozás szerdai ülésén leváltották a novemberben alakult átmeneti kormány két ellenzéki miniszterét, így a belügyi és a munkaügyi tárca, valamint több miniszterhelyettesi poszt is visszakerült a baloldaltól a VMRO-DPMNE-hez, és az új miniszterek azonnal le is tették esküjüket. Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) képviselői a leváltások ellen szavaztak, majd elhagyták az üléstermet.

Az átmeneti kormányt vezető Emil Dimitriev, a VMRO-DPMNE főtitkára kijelentette, a miniszteri pozíciókat olyan személyek kapták meg, akik korábban is vezették a szóban forgó tárcákat, így már kellő tapasztalattal rendelkeznek. Goran Sugarevszki, az SDSM képviselője szerint viszont a leváltásokkal semmibe veszik a korábbi megállapodást, amely szerint az ellenzéki tagokkal is bíró átmeneti kormánynak kell előkészítenie a választásokat.

A macedón belpolitikai válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg a legnagyobb ellenzéki párt, az SDSM elnökét, Zoran Zaevet. Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A válságot uniós közvetítéssel, nemzetközi nyomásra lehetett kezelni. A négy legnagyobb párt megállapodott abban, hogy április 24-én előre hozott választást tartanak – ezt halasztották később június 5-re -, valamint a tíz éve hatalmon lévő Gruevszkinek is le kellett mondania.

A válságot kezelendő Gjorge Ivanov államfő bejelentette, hogy kegyelemben részesíti a belpolitikai válság érintettjeit, ez azonban csak tovább fokozta az elégedetlenséget, a döntéssel egyik oldal sem értett egyet, tiltakozások törtek ki Szkopjéban és más városokban. A tiltakozók azonban nemcsak az elnöki kegyelem ellen tüntetnek, hanem a választások elhalasztását is követelik, mert szerintük nincsenek meg a tiszta és tisztességes voksolás feltételei.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »