Elhalasztották a Galkóról szóló parlamenti vitát

A koalíció márciusra halasztotta a Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) való állítólagos visszaéléséről szóló parlamenti vitát az ellenzéki politikus egészségi állapotára hivatkozva. Ez lesz a márciusi ülés első programpontja – döntött szerdán a koalíció Peter Šuca (Smer-SD) javaslatára.

A koalíció egyben felszólította Galkót, hogy a márciusi ülésig mondjon le a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) ellenőrző parlamenti bizottság elnöki posztjáról. Ha ezt nem teszi meg, a koalíciós képviselők nem fognak bejárni a bizottság üléseire.

Galko nem értett egyet a tárgyalás elhalasztásával. „Megkérném önöket, hogy ne foglalkozzanak az egészségi állapotommal, ez az orvosok dolga. Én kész vagyok válaszolni minden kérdésre” – üzente a koalíciónak, amely ennek ellenére sem tette lehetővé, hogy az exminiszter ma felszólaljon a parlamentben.

Erik Tomáš (Smer-SD) koalíciós képviselő szerdán azt javasolta kollégáinak, hogy napolják el meghatározatlan időre a Ľubomír Galko Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) való állítólagos visszaéléseiről szóló vitát.

„Még ha a Ľubomír Galko komoly betegségéről megjelent információk időzítése enyhén szólva is furcsa, bízom benne, hogy ő sem lehet annyira cinikus, hogy ezt az egészet csak úgy kitalálja“ – közölte Tomáš, aki hozzátette: az akkor ellenzékben lévő Smer-SD szóvivőjeként ő maga is a lehallgatottak között volt.

Arról, hogy a szerdán 50. születésnapját ünneplő Galko rákos, a Nový Čas napilap tájékoztatott.

A képviselők többsége kedden megszavazta, hogy szerda délután tárgyaljanak Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) való állítólagos visszaéléseiről.    

A parlament a múlt heti rendkívüli ülésen tárgyalta a szlovák hadsereg korszerűsítését, melynek során többször is felmerültek Galko állítólagos túlkapásai a minisztériumnál.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »