Elhalasztották a döntést az angolok az atomerőműről

MTI nyomán

Váratlanul elhalasztotta a döntést a brit kormány a Délnyugat-Angliába tervezett új atomerőmű felépítéséről.

A Hinkley Point nukleáris létesítmény 18 milliárd fontos (6700 milliárd forintos) költségvetésű bővítési beruházása már most is többévi késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt már tavaly 2023-ra tették át a határidőt. Az EDF egy 3200 megawattos egységet építene, két reaktorral. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termelné meg; ez hatmillió háztartás áramellátására lenne elegendő.

Az EDF igazgatótanácsa csütörtökön hagyta jóvá a beruházás folytatásának finanszírozását, és a szerződéseket pénteken írták volna alá Londonban, de a brit kormány teljesen váratlanul bejelentette, hogy ősz elejére halasztja a döntést a beruházás folytatásáról.

A Downing Street részletes indoklást nem adott, de az erőmű térségének alsóházi képviselője pénteken egyenes utalást tett arra, hogy Theresa May miniszterelnök, aki két hete vette át a kormányfői tisztséget David Camerontól, személyesen kíván dönteni a kérdésben. Ian Liddell-Grainger a BBC televíziónak kijelentette: Theresa May “mindent áttekint”, és meg akar győződni arról, hogy a beruházás folytatása jelenti-e a helyes döntést.

Nagyon kell a pénz!

Az új reaktoregység építését harmadrészben kínai beruházók finanszíroznák, és az építkezésre már tavaly ősszel több milliárd fontos hitelgaranciát vállalt az akkori brit kormány. Az állami garanciavállalás eredeti formájában kétmilliárd fontig terjed, de a brit kormány akkori bejelentése szerint az Európai Unió korábbi hozzájárulása alapján akár 16 milliárd fontig is kiterjeszthető.

Nagy-Britannia és Kína tavaly októberben, Hszi Csin-ping kínai elnök londoni látogatása idején külön nagyszabású nukleáris együttműködési megállapodást is aláírt, amelynek alapján a kínai állami atomenergia-ipari vállalat (CGN) 33,5 százalékos részesedést vásárolna a Hinkley Point új részlegében.

London emellett lehetővé akarja tenni egy kínai tervezésű atomerőmű felépítését egy másik helyszínen, a kelet-angliai Bradwell nukleáris létesítményében. Ha e beruházás is megvalósul, ez lenne az első teljesen kínai tervezésű nukleáris energiatermelő létesítmény Nyugaton.

A kínai beruházók bevonását a kormányzó brit Konzervatív Párton belül többen is bírálták, nemzetbiztonsági megfontolásokkal érvelve.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »