Elhalasztották a betolakodók kipaterolását

Athén kérésére szerdáról péntekre halasztják a Görögországban tartózkodó illegális bevándorlók következő csoportjának Törökországba szállítását – közölte egy török illetékes. “Péntekre halasztották (a visszatoloncolást), mert Görögországnak jelenleg nem áll módjában elküldeni ezeket az embereket” – mondta kedden a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Hétfőn vette kezdetét a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba: a Brüsszel és Ankara között márciusban született megállapodás értelmében a nap folyamán több mint kétszáz “menekültet” toloncoltak vissza a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekről az eurázsiai országba. Azonban időközben a görög hatóságokhoz az eddiginél is jóval több menedékkérelem érkezik az országból kiutasítható migránsok részéről, s a szabályok szerint ezekről dönteni kell bármiféle visszatoloncolás előtt.

“Itt minden készen áll” – tette hozzá az említett török forrás a törökországi fogadóképességre utalva. Egy magas rangú török kormányilletékes korábban azt nyilatkozta a francia hírügynökségnek, hogy szerdán újabb kétszáz migránst várnak Görögországból a nyugat-törökországi Dikili kikötővárosba. A görög hatóságok viszont nem erősítették meg ezt az információt, egy kormányzati forrás csupán annyit közölt, hogy Athén nem jelöli ki előre a “dátumot vagy a visszatoloncolandók számát”.

Az EU-török megállapodás értelmében minden olyan migránst visszatoloncolnak Törökországba, aki onnan március 20. óta illegálisan érkezett Görögországba, s ott nem kért menedéket vagy kérelmét elutasították. A menekültügyi paktumnak része viszont az is, hogy az Európai Unió minden egyes kitoloncolt szíriai migránsért cserébe befogad legális úton egy szíriai menekültet Törökországból. Németországba hétfőn 32-en, míg Finnországba 11-en érkeztek a polgárháború sújtotta országból.

mti
Forrás: https://kuruc.info/r/4/157219/


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »