Elhalasztott olimpia: mindenki vesztes ágon van a sportközgazdász szerint

Elhalasztott olimpia: mindenki vesztes ágon van a sportközgazdász szerint

Dénes Ferenc szerint három idősávba tolható át a tokiói világesemény, de mindegyik verzió óriási veszteséggel jár.

Elhalasztották az idei nyári olimpiát, az ötkarikás játékok történetében először.

A NOB-elnök és a japán kormányfő által közösen tett bejelentésre reagálva Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak úgy vélekedett, “elkerülhetetlen volt” a döntés.

“Egy út volt a szervezők és a NOB előtt, bár mérlegeltünk sokféle lehetőséget. Most már csak az a kérdés, hogy 2021-ben ősszel vagy 2022-ben legyen olimpia Tokióban” – tette hozzá.

Sportgazdasági szempontból szerinte

 • 2021 ősze rendkívül veszteségessé tenné a játékokat, mert annyi más sok sportesemény van, hogy nem terelődne elég figyelem a játékokra.
 • Hírdetés

 • 2021 nyarával kapcsolatban – mint fogalmazott – a 2020-ból szintén elhalasztott foci-Eb szervezőivel kell majd egyezkedni,
 • 2022 pedig még nagyon messze van, ráadásul addig amortizálódnak a tokiói létesítmények, vagyis jelentős plusz költség merülhet fel a rendezés körül.
 • A veszteség így sem kicsi, de Dénes Ferenc szerint a japánok meg fogják keresni a kompenzáció lehetőségét, de még mindig kisebb lett volna a baj, mint hogy most “félolimpiát” rendeznek, gyakorlatilagi karanténban, Ausztrália és Kanada visszalépésével, amerikai, német, orosz nyomás alatt.

  Hogy a szponzorok, az utazási irodák, a szállodák, légitársaságok mit tehetnek, arról úgy véli, komoly a tanakodás, mindenki újra akarja tárgyalni a szerződését, de mindenki “vesztőágon” van, a vállalatok pedig most nagyon meg kell, hogy gondolják, hogy mire hogyan fektetnek be a jövőben.

  Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »