Elhagyták a börtönt a kegyelemben részesült katalán vezetők

Elhagyták a börtönt a kegyelemben részesült katalán vezetők

MASSIMILIANO MINOCRI

Elhagyta a börtönt a kilenc katalán függetlenségi vezető, akiknek szabadon engedését a legfelsőbb bíróság rendelte el szerdán, miután a spanyol kormány részleges kegyelemben részesítette őket.

Elsőként Carme Forcadell, a katalán parlament egykori elnöke távozhatott a Wad-Ras női börtönből, akit társaival együtt a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek el. A politikus zendülés bűncselekményének elkövetéséért kiszabott 11 és fél éves büntetéséből 39 hónapot töltött le.

“A mai az öröm napja számunkra, de nem teljes, mert azt akarjuk, hogy véget érjen az elnyomás, a száműzöttek hazatérhessenek. Ez egy kis győzelem a nagy győzelem eléréséhez, ami az amnesztia és az önrendelkezés” – mondta a bejárat előtt összegyűlt párttársak és újságírók gyűrűjében.

Hírdetés

“Tovább dolgozunk ennek az országnak a szabadságáért, a függetlenségért (…) A börtön nem tört meg minket, megerősítette meggyőződésünket” – jelentette ki Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes a lledonersi börtön előtt, ahonnan hat társával távozott “Szabadságot Katalóniának” feliratú zászlót felmutatva az odakint várakozó, szimpatizánsokból, barátokból, rokonokból álló tömegnek.

A politikust 13 év szabadságvesztésre ítélték, mivel a zendülés mellett közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találták. A 2019 októberében megszületett ítéletet megelőzően mintegy két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A spanyol kormány kedden fogadta el a katalán függetlenségi vezetők részlegese kegyelemben részesítését, ami azt jelenti, hogy börtönbüntetésük fennmaradó részét elengedik, de a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad. Emellett, ha az érintettek – eredeti büntetésük mértékétől függően – a következő három-hat éven belül ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

A spanyol parlament szerdai ülésén több ellenzéki párt is tiltakozását fejezte ki a kormánydöntés miatt. Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke a miniszterelnök lemondását és előrehozott parlamenti választások kiírását követelte, mivel véleménye szerint a kormányfő becsapta a választókat és megszegte alkotmányos esküjét.

Pedro Sánchez válaszában hangsúlyozta: a kegyelem megadása mérsékelni fogja a politikai és területi ellentéteket, amely alapvető az együttélés helyreállításához Katalóniában.    

A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »